Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Γεωργία Μπλιάτσου, Τι σ ωφελεί αν ζήσης και είσαι στη σκλαβιά;

Δημοσιεύτηκε: 02.12.2021 | Εκδήλωση

«ΗΡΩΟΝ»: Εικαστική εγκατάσταση για την Επέτειο των 200 ετών της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στο πλαίσιο της Έκθεσης «Από αγάπη για την Ελλάδα», έως τις 30 Δεκεμβρίου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και στον χώρο όπου οργανώθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στη Λάρισα η περιοδική έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα», λειτουργεί η ομαδική εικαστική έκθεση «ΗΡΩΟΝ», σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Πρόκειται για μια συλλογική επετειακή εγκατάσταση φίλων «αντί στεφάνου». Μια λιτή κατάθεση τιμής από εικαστικούς καλλιτέχνες που ανιχνεύουν την τοπική αλλά και την πανελλήνια ιδέα του ήρωα με τον δικό του τρόπο ο καθένας, ενώ τα έργα τους, ολοκληρωμένα με διαφορετικές τεχνικές και υλικά (Ζωγραφική & Αγιογραφία, Κεραμική, Κεντητική, Πέτρα, Γλυπτική), μνημονεύουν τη γενέθλια Επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία.

Παναγιώτης Μαρίνης, Πολεμιστές

Με σύγχρονα έργα τους συμμετέχουν οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Μίκα Βογιατζή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Παναγιώτης Μαρίνης, Γεωργία Μπλιάτσου και Θεοδώρα Τσιάτσιου.

Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν συγχρόνως την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποτύπωση της επανάστασης από τη σκοπιά της Γαλλίας. Η έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική ιστοσελίδα της RetroNews, έχοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανατρέχει στο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, σε συνδυασμό με έργα τέχνης και διαφημίσεις της εποχής.

Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ο Πύργος του Μαρκέλλου και οι έφιπποι εύζωνοι

Ως απτά παραδείγματα χρησιμοποιούνται γαλλικές εκδόσεις της εποχής της επανάστασης που ασχολούνται με τη Θεσσαλία, δάνειο από τη Συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου, καθώς και η βιβλιοθήκη του γνωστότερου Θεσσαλού εμπόρου της εποχής, του Γεωργίου Σβαρτς, με σημαντική παρουσία έργων του Γαλλικού Διαφωτισμού, δάνειο των κληρονόμων του, της οικογένειας Ευθύμιου και Χαράλαμπου Δογάνη.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Δεκεμβρίου 2021.