Η πλατφόρμα πολιτισμού του

«Grece par amour»/ Από Αγάπη για την Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε: 03.03.2021 | Εικαστικά

Διαδικτυακή έκθεση «Για την Ελλάδα από αγάπη!» με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης – Που θα τη δούμε

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 με πρώτη την έκθεση «Για την Ελλάδα από αγάπη!» που παρουσιάζεται διαδικτυακά από τις 18 Μαρτίου, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ελληνικοί φορείς (περιφέρειες, πόλεις, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.α.) συμπράττουν με το Γαλλικό Ινστιτούτο σε πολλές από τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών απο την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τις εμπλουτίζουν, τις διαχέουν στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα και συμβάλλουν στη διατήρηση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και της ελληνογαλλικής φιλίας, στο διηνεκές.

Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς μας. Διακαής πόθος των Γάλλων φιλελλήνων, η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ή ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης. Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, και αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη « Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι το 1824. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.

Αν οι έννοιες του διαλόγου και των ανταλλαγών χαρακτήριζαν τις ελληνογαλλικές σχέσεις το 1821, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι 200 χρόνια αργότερα, οι έννοιες αυτές είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.

Διαδικτυακή Έκθεση « Για την Ελλάδα από αγάπη!»

Στο διαδίκτυο από τις 18 Μαρτίου 2021

Η Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews.

Μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή εικονική έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Retronews ξεκινούν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανατρέχουν σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα αρχεία της ΒNF, την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη, τη συστράτευση και την έκφραση του μεγάλου φιλελληνικού ρεύματος στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.

Παραχωρώντας τις συλλογές λογοτεχνικών, θεατρικών, μουσικών έργων ή ακόμη και διαφημιστικών καταχωρήσεων της εποχής, η BNF συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προτείνοντας στο κοινό των δύο χωρών μας μία πρωτοποριακή έκθεση, αποτελούμενη από μία σειρά θεματικών βίντεο γύρω από διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αποτέλεσμα της εργασίας της κοινής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών, καθώς και από μία ιστοσελίδα ειδικά κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό. Πιστή στην παράδοση της διεπιστημονικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη γαλλική ιστοριογραφία, η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων μαχών και αγώνων, και νέων θεματικών πεδίων, όπως η θέση των γυναικών και η κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Περιηγηθείτε στην έκθεση εδώ:

https://1821.ifg.gr/gr/exposition