Συνεχίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ή φέρουν το σήμα της.
Στις 13 Μαρτίου το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνουν στις 13 Μαρτίου διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Το ταξίδι του Λευκάδιου Χερν στον πολιτισμό», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκυο, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η ημερίδα εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη του περιηγητικού και λαογραφικού έργου του Λευκάδιου Χερν, που γεννήθηκε στη Λευκάδα και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που τον ανέδειξε σε εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας.
Η ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα συμμετοχής εδώ και τον σύνδεσμο παρακολούθησης εδώ
Στην Ημερίδα έχουν κληθεί ως ομιλητές ερευνητές του έργου του Λευκάδιου Χερν όπως, η Dr. Mary Gallagher από το University College Dublin, ο Steve Kemme Δημοσιογράφος -Συγγραφέας από το Σινσινάτι, η Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολύμερου τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Άντζελα Γκερέκου πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η Δέσποινα Ζερνιώτη Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, ο Βασίλης Γαλανός από το University of Edinburgh, η Τέτη Σώλου Σκιτσογράφος και Μεταφράστρια του Λευκάδιου Χερν. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης θα διαβάσει Λευκάδιο Χερν.
Στόχος η έκδοση μιας δίγλωσσης (αγγλικά-ελληνικά) εικονογραφημένης παιδικής ιστορίας για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν. Στο υπό έκδοση βιβλίο περιλαμβάνεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη δράσεων σε σχολεία και ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά στο 2ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος θα παρουσιαστούν στην ημερίδα.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί μια ψηφιακή έκθεση για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν και μια ενότητα θα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του έργου του στην Ελλάδα. Στόχος είναι η έκθεση να διαμορφωθεί με τη συνεργασία όλων όσων έχουν ασχοληθεί (φορέων και ατόμων) με το Λευκάδιο Χερν. Μέσω αρχειακού υλικού- θα αναφερθεί ο ρόλος του κου Τάκη Ευσταθίου στη διάδοση του έργου του.
Τέλος γίνεται προσπάθεια για τη συγκέντρωση υλικού (βιβλίων, φωτογραφιών, και άλλου αρχειακού υλικού) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κέντρο μελέτης του Λευκάδιου Χερν στους χώρους του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Για περισσότερες πληροφορίες: http://tourism.upatras.gr/