Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 02.04.2025 | Εκδήλωση

Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων | 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, στις 18.30, στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ο εναγκαλισμός του Φιδιού με τον Διάβολο, το όνειρο της Εύας για την απώλεια του Παραδείσου, ο θρήνος της Φύσης για τη βακχική σφαγή του Πενθέα.

Η ακραία εικονοπλαστική, οριακά βλάσφημη αναγεννησιακή γλώσσα του Τζων Μίλτον και τα αρχετυπικά σχήματα υπερβολής των Βακχών του Ευριπίδη γίνονται άμορφα ηχητικά σύννεφα, αλυσιδωτά grooves, ηχητικές συνυπάρξεις και συγκρούσεις, στο νέο έργο του συνθέτη Νίκου Γαλενιανού.

Ένα υπερβατικό φωνητικό τρίο αποτελούμενο από τις Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα και Άρτεμη Μπόγρη, μια ογκώδης χορωδιακή μάζα αποτελούμενη από το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, σε μουσική διεύθυνση Ειρήνης Πατσέα, ένα κλασικό αρμόνιο, drones και ηλεκτρονικά επεξεργασμένες φωνές στήνουν μια ηχητική μηχανή γλωσσικών μετασχηματισμών, ένα ιδιόμορφο ορατόριο, με τη σημασιολογία των λέξεων να υποκαθίσταται από το ακουστικό τους αποτύπωμα.

 

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Νίκος Γαλενιανός

Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα, Άρτεμις Μπόγρη φωνές

Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES – Διεύθυνση χορωδίας: Ειρήνη Πατσέα

Κατερίνα Κωνσταντούρου αρμόνιο

 

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 10 της οδού Σοφοκλέους αποτέλεσε την πέμπτη κατά σειρά στέγη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1934 έως το 2007 συνιστώντας για 73 χρόνια το επίκεντρο της οικονομικής ζωής του τόπου. Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κτίριο της Σοφοκλέους στις 19 Δεκεμβρίου 1934 έπειτα από συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, η οποία υπογράφηκε το 1928. Είναι έργο του Νικόλαου Ζουμπουλίδη (1888-1969), που διετέλεσε πολλά χρόνια επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας. Γεννημένος στη Σινασό της Καππαδοκίας, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε στο γραφείο του περίφημου αρχιτέκτονα Λ. Χόφμαν. Το 1915 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε στην τράπεζα ως βοηθός του Αριστείδη Μπαλάνου, μέσω του οποίου αγάπησε την αρχαιολογία. Στοιχεία της αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδας κυριαρχούν στο μέγαρο της οδού Σοφοκλέους, κυρίως στη μνημειακή είσοδο, με τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές κολόνες που στηρίζουν το λιτό αέτωμα. Στο εσωτερικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η φατνωματική οροφή, που είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένο τσιμέντο, καθώς και το εντυπωσιακό βιτρό με παράσταση της διαμάχης της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα για την Αθήνα.

Διεύθυνση: Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα