Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται, με τον αριστερό της αγκώνα, σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ.

Δημοσιεύτηκε: 23.01.2024 | Νέα

Νόστος…

Το δρόμο της επιστροφής από την Ατλάντα για την Ελλάδα, μετά από 16 χρόνια συνεχούς και ακάματης προσπάθειας του Υπουργείου Πολιτισμού, πήραν τρείς αψευδείς μάρτυρες του ελληνικού πολιτισμού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η μινωϊκή  πήλινη λάρνακα, με εσωτερική διακόσμηση ψαριών, έχει τελικό προορισμό την Κρήτη, από όπου αποσπάστηκε βιαίως. Το γυναικείο μαρμάρινο, μοναδικής ομορφιάς, άγαλμα,  μετά από πολλές περιπέτειες  θα γυρίσει στη γενέθλια γη του, στην Ήπειρο. Και μια ανδρική μορφή ιματιοφόρος, καθισμένη σε δίφρο, από αττικό επιτύμβιο, θα έρθει για να μείνει στη Αθήνα, όπου ανήκει.
Τα τρία επαναπατριζόμενα αρχαία τεχνουργήματα -μαζί με άλλες επαναπατρισθείσες αρχαιότητες- θα εκτεθούν στην Αθήνα, πριν πάρουν τον δρόμο της οριστικής επιστροφής τους στους γενέθλιους τόπους τους.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, από το 2019, έχει επαναπατρίσει εκατοντάδες αρχαιότητες.
Κάθε φορά που κάποια παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, κάποια άλλα ετοιμάζονται.
 

Μαρμάρινο άγαλμα νεαρής γυναικείας μορφής, που στηρίζεται, με τον αριστερό  της αγκώνα, σε υψηλό κορμό δένδρου και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ.

 

Πήλινη μινωική λάρνακα του τύπου του λουτήρα, με διακόσμηση ψαριών στο εσωτερικό και στυλιζαρισμένου χταποδιού στο εξωτερικό που χρονολογείται στον 14ο αι. π.Χ.

 

Μαρμάρινη ανδρική ιματιοφόρα μορφή καθισμένη σε δίφρο, προερχόμενη από τον ανάγλυφο διάκοσμο αττικού επιτύμβιου ναΐσκου του τρίτου τέταρτου του 4ου αι. π.Χ.