Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 25.11.2022 | Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, γνωρίζουμε το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε. που υλοποιείται υπό την αιγίδα και σε χρηματοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ερευνά και προσπαθεί ν’ αναδείξει  την θέση των γυναικών (από την δεκαετία του ‘40 έως σήμερα) στον ελλαδικό χώρο καθώς και το κοινωνικό φαινόμενο των έμφυλων διακρίσεων σε όλες τις μορφές που αυτό μπορεί να πάρει.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας, της Μαρίκας, η οποία υπέστη την απαγόρευση και τη ματαίωση ενός έρωτα στον καιρό του εμφυλίου, δόθηκε σε έναν “κατάλληλο’’, για την εποχή, άνδρα με τον θεσμό του προξενιού κι έζησε την υπόλοιπη ζωή της κάτω από τον έλεγχο, την καταπίεση και τη βία αυτού. Η ιστορία αυτής της γυναίκας, καταγεγραμμένη με την μέθοδο της συνέντευξης, χρησιμοποιείται ως αφόρμηση για το κοινό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο αναδεικνύει την θέση των γυναικών ως το ‘καταπιεσμένο κοινωνικά φύλο’ στο χθες και στο σήμερα.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Καλαμάτα, Ξάνθη, Σίφνο και Μήλο δημιουργήθηκαν ομάδες εφήβων που συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση από τον Οκτώβριο του 2002. Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι οι συνεντεύξεις που διεξάγονται σε όλες τις παραπάνω πόλεις. Οι έφηβες και οι έφηβοι σαν ερασιτέχνες ιστορικοί εντοπίζουν γυναίκες και θέτουν ερωτήματα για τις ζωές τους, εντοπίζουν τις έμφυλες διακρίσεις -μικρότερες ή μεγαλύτερες- μέσα σε αυτές και συνθέτουν ομαδικά θεατρικές δράσεις θεάτρου documento, οι οποίες θα παρουσιαστούν έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Το πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε. κινείται ανάμεσα στην επιστήμη της Παιδαγωγικής με έμφαση στην ανάδειξη της Προφορικής Ιστορίας και την τέχνη του θεάτρου, με έμφαση στο θέατρο – documento. Συλλέγει ιστορίες γυναικών, ιστορίες των αφανών, των απλών-καθημερινών κι εντοπίζει στοιχεία διακρίσεων, βίας, καταπίεσης και περιορισμών.  Βασικός στόχος μας να φτάσουμε κάποια στιγμή εμείς    και οι νέες/οι νέοι, με τις/τους οποίες/οποίους έχουμε επιλέξει να κάνουμε μαζί αυτό το ιστορικό και καλλιτεχνικό ταξίδι, να καταφέρουμε να αλλάξουμε και να εξαλείψουμε κάθε μορφή βίας κι ανισότητας.

Είμαστε έτοιμες να ακούσουμε νέες ιστορίες από «Μαρίκες» όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων, χρωμάτων, θρησκειών· επιθυμώντας να μιλήσουμε, να ρωτήσουμε, να ακούσουμε, να κατανοήσουμε κι «άλλες Μαρίκες», να δώσουμε μία φωνή για κάθε «Μαρίκα» που δεν τόλμησε να βγάλει.

Γιατί οι «Μαρίκες» δεν μιλούν, όμως οι ιστορίες τους ξεκουφαίνουν.

 

Συνεργαζόμενοι φορείς:

– Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Αθήνα)

– Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας (Καλαμάτα)

– Πειραματική Σκηνή Μήλου (Μήλος)

–  Εργαστήρι “Τωρα παίΖουμε”, Ψυχοεκπαίδευση & Θεατρική Δημιουργία (Σίφνος)

– Θέατρο Εφ – ΑΜΚΕ (Θεσσαλονίκη)

– Λάμπα- Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Ξάνθη)

-Τέχνες στο μίξερ σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Χανίων (Χανιά)

 

Θεατροπαιδαγωγοί: Κατερίνα Αδαμάρα, Στέλλα Γκρήγκοβιτς , Ειρήνη Γοζαδίνου, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολιβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Ιωάννα Μοσχούρη, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Γιώλικα Πουλοπούλου, Βάλια Τσιριγώτη

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Τουκμενίδου

Επιστημονική συνεργάτιδα: Τασούλα Βερβενιώτη – ιστορικός

Καλλιτεχνική επιμέλεια/ Συντονισμός: Κατερίνα Αδαμάρα

Παραγωγή: Τέχνες στο Μίξερ – ΑΜΚΕ

Χορηγοί: Anek Lines – Blue Star Ferries (Χανιά-Αθήνα-Χανιά) και Zante Ferries (Αθήνα-Σίφνος-Αθήνα)