Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 10.11.2022 | Βιβλίο

«Φιλο-ξενη Αρχαιολογία: Από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές»

Παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης της ομώνυμης φωτογραφικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η δίγλωσση αυτή έκδοση αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή (e-book) της φωτογραφικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και φιλοξενήθηκε στο εν λόγω Μουσείο. Στόχος της ήταν να αναδείξει την έλξη που άσκησε η ελληνική αρχαιότητα, διαχρονικά, στον δυτικό πολιτισμό και τις ποικίλες μορφές του «φιλελληνισμού» ως πεδίο συνάντησης και διάδρασης Ελλήνων και Ξένων. «Το κίνημα του Φιλελληνισμού», όπως επεσήμανε και η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, στον πρόλογο του φυλλαδίου που εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση, «επηρεασμένο από τα ιδεολογικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Κλασικισμού και του Ρομαντισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη διεθνή αποδοχή και υποστήριξη του αγώνα για την απελευθέρωση και την ίδρυση ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους».

Η ψηφιακή έκδοση βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο υλικό που συγκεντρώθηκε για τις ανάγκες της φωτογραφικής έκθεσης «ΦΙΛΟ-ΞΕΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: Στιγμές από το έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποτέλεσε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του εορτασμού του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ήταν αφιερωμένη στη λειτουργία των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα.

Το 2021, με αφορμή τη φιλοξενία της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η έκθεση διευρύνθηκε με μια επιπλέον ενότητα, αφιερωμένη ειδικά στην παρουσία των Σχολών στην Κρήτη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι., υπό την εποπτεία της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας. H επίσημη παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α κ. Γ. Διδασκάλου στις 15 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο ημερίδας που οργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για το έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Κρήτη.

Το εύρος και η σημασία του έργου των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων δεν θα ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε μια έκθεση και συνακόλουθα σε μια ψηφιακή έκδοση. Στόχος ήταν, μέσα από το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, να αποτυπωθούν ορισμένες «στιγμές» της ιστορίας των Σχολών που βαδίζει παράλληλα με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να προβληθούν πτυχές της δράσης τους που δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα ή είναι λιγότερο γνωστές, να αναδειχθούν στιγμιότυπα από τους χώρους, τους ανθρώπους και τη μεταξύ τους διάδραση στην αναζήτηση του κοινού πολιτιστικού παρελθόντος.

Στην πρόσκληση για συνεργασία ανταποκρίθηκαν όλες ανεξαιρέτως οι Σχολές, άνοιξαν τα αρχεία τους και μας παραχώρησαν, γενναιόδωρα, φωτογραφίες που αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις σπάνιο υλικό τεκμηρίωσης. Με την ίδια προθυμία παραχώρησε ιστορικά έγγραφα από το πλούσιο αρχείο της η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, καθοριστική για τη διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης και την πραγματοποίηση της παρούσας ψηφιακής έκδοσης υπήρξε η ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού μιας σειράς ιδρυμάτων: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Μουσείο Μπενάκη, Συλλογή Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό/Μουσείο Φιλελληνισμού, Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, Πολεμικό Μουσείο, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Ανέμη» Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για τη συμβολή τους αυτή τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Παρατίθεται ο σύνδεσμος για την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης: https://issuu.com/philoxeni/docs/filoxeni_flip