Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 06.10.2022 | Βιβλίο

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022: Στην Ανί Ερνό το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας

Η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι μία από τις πιο σημαντικές Γαλλίδες συγγραφείς της εποχής μας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Την πολυγραφότατη 82χρονη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό, επίλεξε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022. Το κορυφαίο βραβείο στον χώρο της λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Νόμπελ αποδίδεται στη συγγραφέα «για το θάρρος και την κλινική οξύνοια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».

Δείτε την ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 εδώ:

Μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας, η Ερνό έχει διακριθεί πολλές φορές για το έργο της στην πεζογραφία που προέρχεται από τα βιώματά της. Ξεχωρίζει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαρκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνεισφορά της στον χώρο των Γραμμάτων ενώ το 2019 υπήρξε υποψήφια και για το Man Booker International.

Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Cleaned Out» το 1974, η Ερνό συνέχισε να εξερευνά ως συγγραφέας όχι μόνο τη δική της εμπειρία ζωής αλλά και διαφορετικών γενεών, όπως των γονιών της, των γυναικών κοντά της, καθώς και άλλων ανώνυμων ανθρώπων που γνώρισε σε δημόσιο χώρο.

Η βασική θεματολογία που διατρέχει το έργο της εδώ και τέσσερις δεκαετίες σχετίζεται με τους προσωπικούς δεσμούς, το φύλο, τις κοινωνικές ανισότητα και την αφηγηματική αποτύπωση αυτών των εμπειριών.

Λίγα λόγια για την Ανί Ερνό

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό/ Annie Ernaux  γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Yvetot της Νορμανδίας, όπου οι γονείς της είχαν μαζί ένα παντοπωλείο και ένα καφέ. Το περιβάλλον διαβίωσης ήταν φτωχό αλλά φιλόδοξο, με τους γονείς της να έχουν περάσει από την προλεταριακή επιβίωση στην αστική ζωή, και με τις αναμνήσεις των χτυπημένων χωμάτινων πατωμάτων να μην έχουν εξαφανίστηκαν ποτέ, αλλά με την πολιτική σχεδόν απούσα. Στο γραπτό λόγο της, η Ernaux εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την κοινωνική τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Οι αναμνήσεις τους που ασχολούνται με το αγροτικό της υπόβαθρο εμφανίστηκαν αρχικά ως συγγραφικό έργο που επιχειρούσε να διευρύνει τα όρια της λογοτεχνίας πέρα ​​από τη μυθοπλασία, με τη στενή έννοια. Παρά το κλασικό, ξεχωριστό στυλ της, η ίδια δηλώνει ότι είναι «εθνολόγος του εαυτού της» παρά συγγραφέας βιβλίων μυθοπλασίας. Η ίδια αναφέρεται συχνά στο Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο του Μαρσέλ Προυστ, αλλά εξίσου διαφωτιστική είναι η επιρροή στο έργο της του κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ. Η φιλοδοξία να γκρεμίσει το πέπλο της μυθοπλασίας οδήγησε την Ερνό σε μια μεθοδική ανακατασκευή του παρελθόντος αλλά και σε μια προσπάθεια να γράψει ένα «ακατέργαστο» είδος πεζογραφίας με τη μορφή ημερολογίου, καταγράφοντας καθαρά εξωτερικά γεγονότα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν, βραβευμένη με το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας, βασίστηκε στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ερνό.

Η Ερνό είναι η 17η λογοτέχνιδα που τιμάται με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο θεσπίστηκε το 1901. Από τότε μέχρι σήμερα, στην κατηγορία της λογοτεχνίας έχουν απονεμηθεί 115 Βραβεία. Ανάμεσα στους βραβευθέντες λογοτέχνες είναι οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης.