Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αγαπητέ κ. Δασκαλόπουλε, Αγαπητέ Δημήτρη,
Η Αθήνα, μετά από περίπου δύο δεκαετίες αναμονής, εγκαινίασε πριν δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2020, τη λειτουργία του δικού της Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις μουσειακές της υποδομές. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέδωσε στην πρωτεύουσα, στους δημότες και τους επισκέπτες της, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1997. Ετσι, έγινε πράξη μία εκ των βασικών δεσμεύσεων, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα του Πολιτισμού.
Σήμερα, το ΕΜΣΤ υποδέχεται μία μοναδική δωρεά. Τη δωρεά μέρους της Συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενός συλλέκτη με βαθιά γνώση και αγάπη για την Τέχνη.
Μια δωρεά δεκάδων έργων, η οποία όχι απλώς ενισχύει ουσιαστικά τις συλλογές του ΕΜΣΤ, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτημα, να καθίσταται προνομιακός συνομιλητής σημαντικών ανάλογων κορυφαίων μουσείων διεθνώς. Να μπορεί να δρομολογεί μαζί τους πολύτιμες συνέργειες και συνεργασίες. Να δημιουργεί ή να συνδημιουργεί νέες προοπτικές για την σύγχρονη τέχνη. Από σήμερα, από την πρώτη στιγμή της δωρεάς δημιουργείται ένα δίκτυο συνεργειών, ένα νέο πρότυποσυνεργασίας μεταξύ του ΕΜΣΤ, του Γκουγκενχάιμ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, της Tate Gallery.
Ετσι, η προσφορά του δωρητή δεν αφορά μόνον στο Μουσείο και ολιστικά στον χώρο του Πολιτισμού. Αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα, καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχομένων πολιτιστικών υπηρεσιών της. Αφορά στην ίδια τη χώρα, καθώς συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Ελλάδας, και στην διεθνή προώθηση ελλήνων δημιουργών.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν δίστασε να παραμερίσει το πάθος του συλλέκτη, προτάσσοντας την θέλησή του για προσφορά στην κοινωνία, στους πολίτες, στους δημιουργούς.
Η τέχνη είναι η πανανθρώπινη γλώσσα της επικοινωνίας. Τα πολιτιστικά αγαθά αποκτούν προστιθέμενη αξία μέσα από την επαφή τους με το κοινό. Στις βιομηχανικές κοινωνίες η δημιουργία αξίας συναρτάται με περιορισμούς στην πρόσβαση των πόρων. Στην κοινωνία της γνώσης, η παιδεία προϋποθέτει μύηση στην Τέχνη και τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού.
Ο συλλέκτης με την προσφορά της προσωπικής συλλογής του σε τέσσερα κορυφαία Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης λειτουργεί ως καταλύτης στον μετασχηματισμό, στην μετάπτωση των ιδιωτικών έργων της Συλλογής Δασκαλόπουλου σε δημόσια αγαθά, προσβάσιμα σε μας και τις επόμενες γενεές.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο την απέραντη ευγνωμοσύνη του».