Ο Θεόφιλος είναι η παράδοση μιας χώρας και ενός λαού. Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά την μεγάλη του προσφορά με την διοργάνωση μεγάλης αναδρομικής έκθεσης, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και το Μουσείο Θεόφιλου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ενενήντα τέσσερα πολύτιμα έργα του Θεόφιλου, δανεισμένα από τις συλλογές του Μουσείου Θεόφιλου-Δήμου Μυτιλήνης, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Α.Σ.Κ.Τ., της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών και από τους συλλέκτες κ. Ευάγγελο και κ. Κατίγκω Αγγελάκου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, κ. Μπάμπο και κ. Άντζελα Οικονομίδη, κ. Μαρίνα Ηλιάδη, κ. Μανώλη Περατικό και άλλους.
Συγκεκριμένα, σαράντα δύο αντιπροσωπευτικά έργα του Θεόφιλου προέρχονται από το Μουσείο Θεόφιλου, από την περίφημη δωρεά του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, ο οποίος ίδρυσε στη Μυτιλήνη το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, τα οποία εμπλούτισε με σημαντικά έργα τέχνης και εκδόσεις που ταυτίζονται με το βλέμμα και τις αισθητικές επιλογές του καταξιωμένου τεχνοκριτικού και εκδότη.
Δείτε το σχετικό βίντεο για την έκθεση εδώ
«Αισθητική και πνευματική συγκίνηση αντανακλάται», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, «σχεδόν από το σύνολο του έργου του μεγάλου μας λαϊκού ζωγράφου, που είναι διαποτισμένο από την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αφού ο ασυμβίβαστος ζωγράφος επίμονα βύθιζε το βλέμμα του στους πανάρχαιους χρόνους και τα πάθη του λαού μας, αναζητώντας την αλήθεια της ζωής. Η απλοϊκότητα της ζωγραφικής του, με την αμείωτη ιστορική και αισθητικής της διάρκειας, μαρτυρά τη σοφία του, με τις ζυγισμένες χρωματικές εντάσεις και τα ζωηρά αντιθετικά της χρώματα. Με τα λίγα γράμματα που γνώριζε, συνήθως, συνόδευε τις εικόνες των έργων του με ασύντακτες και ανορθόγραφες λεζάντες επιθυμώντας να συμπληρώσει ή να επιβεβαιώσει αυτή την ίδια τη πρόθεσή του για τη δύναμη των εικόνων του, τους ήρωες και τους θεούς, τα πεύκα και τις ελιές, τη θάλασσα και τα βουνά. Ένας απέραντος κόσμος από την Μυτιλήνη έως το Πήλιο, με μια φλογερή έξαρση για την ιστορία μας, αλλά και εικόνες από την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη μέχρι την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Δαμασκό, αλλά και την Ρωσοϊαπωνική Ναυμαχία και την Παράταξη του στρατού του Μ. Ναπολέοντος μεταξύ των άλλων..»
Η έκθεση Θεόφιλος. Ο Τσολιάς της Ζωγραφικής πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, των 16 Ιδρυμάτων, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και, όπως τονίζει ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade: «Όταν ο Θεόφιλος ζωγραφίζει ήρωες του ’21, οι φουστανέλες γίνονται λουλούδια στους αγρούς. Όταν ζωγραφίζει δάση πολύφυλλα εκφράζει με την πράσινη ποικιλία των όλη τη λαχτάρα ενός αγρότη για το νερό. Όταν ζωγραφίζει σκηνές από την καθημερινή ζωή, φτάνει στη συνθετική και χρωματική ενότητα των πιο σοφών ζωγράφων.»
Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος με κείμενα των Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Στέφανου Δασκαλάκη, Γιώργου Ρόρρη, Χρήστου Μποκόρου, Αλέξη Βερούκα και Τάκη Μαυρωτά.