Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 20.09.2021 | Κινηματογράφος

Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: «Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης»

Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2001

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Με αφορμή την 50η επέτειο από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (13 Μαρτίου 1900 – 20 Σεπτεμβρίου 1971), ταξιδεύουμε στην ποίηση και τη σκέψη του, μέσω του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης».

Βραβευμένο με το Α΄ Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2001, το φιλμ επικεντρώνεται στην ποίηση και τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη, τη στάση του απέναντι στη χούντα και τα βιώματα που επηρέασαν το έργο του με βάση το ποίημα «Οι γάτες του Άϊ Νικόλα» και τα «18 Κείμενα».

Μέσα από το ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε:

«Τις περιπλανήσεις ενός ακάματου ταξιδιώτη σε τόπους, κείμενα, μουσικές, ταινίες, ανθρώπους, διαδοχικές επιστρώσεις, εμπειρίες που σωρεύονται σε ένα πλούσιο υπέδαφος από σημαντικά και ασήμαντα πριν μεταγραφούν σε αυτή την άλλη γλώσσα, την Ποίηση.

Έναν εργάτη της γλώσσας ορκισμένο εχθρό των υψηλότερων ρητορικών σχημάτων και της συναισθηματικής εκμετάλλευσης, εραστή της δουλειάς και του λιτού, ένα μανιακό χειροτέχνη της γραφής.

“Πελεκώντας τον εαυτό μας, έτσι γράφουμε”, μια φράση του Σεφέρη που δείχνει ανάγλυφα τη συχνά μακρόχρονη και εξαιρετικά επίπονη Οδύσσεια της δημιουργίας.»

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Συντελεστές

Με τους Νίκο Δημητράτο, Αλέν Σαμπά

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Αφήγηση: Δημήτρης Καταλειφός

Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαρβαρίγος

Μοντάζ: Γιώργος Διαλεκτόπουλος

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος

Μιξάζ Ήχου: Θύμιος Κολοκούσης