Η διαδικτυακή ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Εργασιακές και Ασφαλιστικές Μεταρρυθμίσεις στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και σηματοδοτεί μια ουσιαστική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσεγγίζεται με επιστημονικά εργαλεία και θεσμική τεκμηρίωση, το εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο των απασχολούμενων στον Πολιτισμό, με σκοπό τον σχεδιασμό σύγχρονων και λειτουργικών λύσεων για την υποστήριξή τους.
Σχετικά με το θέμα, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Η τεκμηρίωση της πολιτιστικής εργασίας με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που σέβονται τη δημιουργικότητα, εξασφαλίζουν δικαιοσύνη και ενισχύουν τη βιωσιμότητα των απασχολούμενων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Η δεύτερη ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική προτεραιότητα: την ενίσχυση της θεσμικής γνώσης με εργαλεία μέτρησης, καταγραφής και ανάλυσης. Σε μια εποχή όπου η πολιτιστική εργασία μεταβάλλεται ραγδαία, η χάραξη πολιτικών για τον πολιτισμό που βασίζονται σε αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα δεν είναι απλώς τεχνικό ζήτημα – είναι ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας. Μέσα από τη συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης Κοινωνικής Ασφάλισης- Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ) και τα Πανεπιστήμια, οικοδομούμε ένα πλαίσιο κατανόησης και δράσης. Η Πολιτεία οφείλει να γνωρίζει, για να μπορεί να στηρίζει και να προστατεύει τους απασχολούμενους στον πολιτισμό, σχεδιάζοντας με ευθύνη και προοπτική μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που τους αφορούν».
Την αξία της τεκμηρίωσης για την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής τόνισε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας:
«Τα στατιστικά δεδομένα δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι οι ζωές, οι ανάγκες και οι προοπτικές των ανθρώπων του Πολιτισμού. Μέσα από δράσεις όπως η σημερινή ημερίδα, ενισχύουμε την τεκμηρίωση, ως προϋπόθεση για τη χάραξη ουσιαστικής πολιτιστικής πολιτικής».
Η ημερίδα υλοποιείται σε συνέχεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από το ΥΠΠΟ στις 19 Ιουνίου 2025, με θέμα «Εργασία και Ασφάλιση στον Πολιτισμό: Μεταρρυθμίσεις και Προκλήσεις», κατά την οποία αναδείχθηκε η σημασία της τεκμηρίωσης, ως εργαλείου κατανόησης και σχεδιασμού θεσμικών αλλαγών.
Εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια τεκμηρίωσης και ενίσχυσης της θεσμικής γνώσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα, που μπορούν να υποστηρίξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των απασχολούμενων στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα.
Εστιάζοντας στη συλλογή και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων από μητρώα επίσημων αρχών, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στα δεδομένα που συγκεντρώνουν φορείς όπως, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης Κοινωνικής Ασφάλισης- Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αποτύπωση και την τεκμηρίωση της πολιτιστικής εργασίας.
Στην ημερίδα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές και στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, με εμπειρία στη διαχείριση στατιστικών δεδομένων στον τομέα του πολιτισμού.
Υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει τον συντονισμό και την οργάνωση των σχετικών δράσεων.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
*Θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://us02web.zoom.us/meeting/register/5mERsFLdTx-bQFS_7blcig
Meeting ID: 872 5536 2473