Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 01.04.2025 | Εκδήλωση

Βασίλης Τσιτσάνης – Ο άγιος του έρωτα | 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025, στις 17.00, στο Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής παρουσιάζει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο Ο άγιος του έρωτα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη η συναυλία συνδέει τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια που συνέθεσε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ερμηνευμένα από τη σπουδαία Δήμητρα Γαλάνη και με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της λαϊκής μας μουσικής, μέσα από τα έργα του περιγράφει τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων. Ξεχωριστό ρόλο έχει η γυναίκα και ο πόνος της μάνας, την οποία συχνά αποκαλεί Παναγία. Οι μελωδίες του ακολουθούν τους ήχους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης. Παράλληλοι δρόμοι, παράλληλη δράση.

Από τη μια ακολουθούμε, μέσα από τους σπουδαίους ύμνους, το Θείο δράμα μέχρι την κορύφωσή του, ενώ την ίδια στιγμή τα τραγούδια του Τσιτσάνη περιγράφουν την πορεία στον έρωτα, στον πόνο, στη θυσία, στον θάνατο και τέλος στη λύτρωση. Υπάρχει ο ρόλος της Μάνας, ο θρήνος της Μάνας και παράλληλα ο θρήνος της Παναγιάς για τον Εσταυρωμένο. Οι ύμνοι της βυζαντινής μας παράδοσης για πρώτη φορά συναντιούνται με τον πυρήνα της λαϊκής μουσικής, τα τραγούδια του κορυφαίου μας δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη.

 

Ιδέα, καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη

Σολίστ: Μανώλης Πάππος μπουζούκι, τραγούδι 

Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

Συμμετέχει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Κωνσταντίνου

 

Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα θεματικό μουσείο, οι συλλογές του οποίου περιλαμβάνουν ευρήματα ενός μόνο αρχαιολογικού χώρου, της Ακρόπολης της Αθήνας. Το κτίριο του Μουσείου εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης, ενώ η έκθεση κορυφώνεται στον τρίτο όροφο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί ειδικά για να υποδεχθεί τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πρόσφατα, το Μουσείο Ακρόπολης απέκτησε και το «Μουσείο της Ανασκαφής» του: στις νότιες παρυφές του χώρου της ανασκαφής δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό περιβάλλον όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν στην αρχαία γειτονιά της Αθήνας για περισσότερο από 4.500 χρόνια.

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα