Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 01.04.2025 | Εκδήλωση

Συμφωνία του Χριστού – Πασχαλινή συναυλία ΚΟΘ | 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025, στις 20.00, στηην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.

Έναρξη προκρατήσεων 8 Απριλίου στις 9.00, μέσω της ticketservices.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η φετινή πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με την ΚΟΘ για το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατανυκτικά έργα των Δημήτρη Μητρόπουλου, Ρίχαρντ Στράους και Χαρίλαου Περπέσα, με σολίστ τη διάσημη Ελληνίδα υψίφωνο Αφροδίτη Πατουλίδου, η οποία διαπρέπει εντός και εκτός συνόρων, και τον βασικό αρχιμουσικό της ΚΟΘ Λέο ΜακΦαλ στο πόντιουμ.

Το συμφωνικό ποίημα Ταφή (1915) είναι η πρώτη συνθετική απόπειρα του νεαρού ακόμη Δημήτρη Μητρόπουλου να γράψει ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο. Στην πραγματικότητα ο Μητρόπουλος ξεκίνησε να γράφει μια Συμφωνία του Χριστού, της οποίας η Ταφή προοριζόταν να αποτελέσει το Β΄ Μέρος, η προσπάθεια όμως αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφήνοντας πάντως πίσω της τη συγκεκριμένη σύνθεση, η οποία αποτελεί μια συγκινητική εκδήλωση της θρησκευτικότητας και της βαθιάς πίστης του σπουδαίου Έλληνα μουσικού.

Ο Χαρίλαος Περπέσας, αντίθετα, ολοκλήρωσε τη δική του Συμφωνία του Χριστού (1948-50), που έκανε πρεμιέρα το 1950 στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Οι προγραμματικοί συσχετισμοί του έργου επεκτείνονται σε κάθε μέρος, με τίτλους ή εκτενή αποσπάσματα της Αποκάλυψης του Ιωάννη: o «Χριστός» του γενικού τίτλου είναι ο Ιησούς της Δευτέρας Παρουσίας.

Ανάμεσα από τα δύο αυτά αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής ξεπροβάλλει η συγκλονιστική μουσική διαθήκη του Ρίχαρντ Στράους, τα Τέσσερα τελευταία τραγούδια (1947-49), που αποπνέουν τρυφερότητα και πραγματεύονται το θέμα του θανάτου χωρίς φόβο ή μεμψιμοιρία, αλλά με την παρηγοριά και τη συναισθηματική πληρότητα που προσφέρει ένας πλούσιος σε εμπειρίες βίος, με νύξεις λαχτάρας για κάτι ανώτερο μετά θάνατον.

 

Μουσική διεύθυνση: Λέο ΜακΦαλ

Αφροδίτη Πατουλίδου υψίφωνος

 

Πρόγραμμα
Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960)
Ταφή (1915)

Ρίχαρντ Στράους (1864-1949)
Τέσσερα τελευταία τραγούδια [Vier letzte Lieder, 1947-49], TrV 296
για σοπράνο και ορχήστρα
1. Άνοιξη [Frühling]
2. Σεπτέμβριος [September]
3. Πηγαίνοντας για ύπνο [Beim Schlafengehen]
Στίχοι: Χέρμαν Χέσσε
4. Το δειλινό [Im Abendrot]
Στίχοι: Γιόζεφ φον Άιχεντορφ

Χαρίλαος Περπέσας (1907-1995)
Συμφωνία του Χριστού (1948-50)
Επιμέλεια μουσικού υλικού: Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος & Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 2017 που μετεγκαταστάθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στην Εναλλακτική Σκηνή. Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, χωρητικότητας 1.400 θέσεων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως σύγχρονες αίθουσες λυρικών παραστάσεων. Ο σχεδιασμός, η ακουστική, καθώς και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής επιτρέπουν στην αίθουσα να φιλοξενεί υψηλών απαιτήσεων παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. Η Εναλλακτική Σκηνή, χωρητικότητας 300-400 θέσεων (ανάλογα με τη διάταξη του θεάματος), από το ξεκίνημά της έως σήμερα, έχει ως σημείο εκκίνησης το μουσικό θέατρο σε όλες τις δυνατές μορφές του, ενώ πολύ σημαντική είναι η έμφαση που δίνει στην πρωτογενή δημιουργία, μέσα από μια συστηματική πολιτική αναθέσεων, και στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου νεότερων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της μουσικής και του θεάτρου.

Διεύθυνση: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα