Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 02.04.2025 | Εκδήλωση

Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία | 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025, στις 18.30 και 19.30, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ο θρήνος και η αναζήτηση του επέκεινα από το ριζίτικο μοιρολόι ως τη λογική λατρεία των Βυζαντινών. Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα και η αναζήτηση για τη συνέχιση της ζωής πέρα από τα συμβατικά όρια του χρόνου είναι ένα ζήτημα σύμφυτο με τη δημιουργία του ανθρώπου. Η ακριβής χρονική περίοδος αμέσως μετά την εκπνοή μέχρι και την ταφή έχει τραγουδηθεί ποικιλότροπα μέσα από τη λαϊκή ποίηση και την εκκλησιαστική υμνογραφία. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο εκφάνσεων του ίδιου πολιτισμού ο κοινοτικός χαρακτήρας της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στο ριζίτικο μοιρολόι προσωποποιείται ο Κάτω Κόσμος και τα στοιχεία της Φύσης, εξυμνείται η τιμή του νεκρού, παραμυθούνται οι δικοί για το χαμό του αγαπημένου. Από την άλλη, ο βυζαντινός υμνογράφος τάσσει κάθε στοιχείο της πλάσης στη λατρεία του Λόγου του Θεού. Θρηνεί η κτίση το Πάθος του Κτίστη. Ορίζοντας η ελπίδα της συμπόρευσης στο διηνεκές. Οδηγός σε αυτή την αναζήτηση η φωνή, μέσα από τη διαλογική σχέση της με την πνοή των αυλών και την πλοκή της με το οθωμανικό ταμπούρ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της οικουμενικότητας των αρχέγονων αναγκών της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Νίκος Κατριτζιδάκης αυλοί, Νίκος Παπαγεωργίου ταμπούρ, Δήμος Παπατζαλάκης ψάλτης, Γιάννης Παπατζανής τραγούδι, κρουστά

 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, και στεγάζεται στην ιστορική κατοικία του αγωνιστή της Επανάστασης Γ. Λασσάνη, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1830. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1991, για να στεγάσει την πολύτιμη συλλογή ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, την οποία ο ίδιος δώρισε στο ελληνικό δημόσιο. Η έκθεση εκτείνεται στους τρεις ορόφους της κύριας κατοικίας και φιλοξενεί περίπου τετρακόσια όργανα από όλες τις οικογένειες μουσικών οργάνων μαζί με πλούσιο φωτογραφικό, ηχητικό και άλλο υλικό που τεκμηριώνει την ελληνική μουσική ιστορία των τελευταίων αιώνων. Παράλληλα λειτουργούν εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη και σχετικά Αρχεία που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές. Το Μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Διεύθυνση: Διογένους 1-3, Αθήνα