Οι μυσταγωγικοί ύμνοι της Μεγάλης Τρίτης εμπνευσμένοι μελωδικά κυρίως από τον Γεώργιο Ραιδεστηνό Β΄ (Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχικού Ναού, †1989) και υμνογραφικά από τη δεσπόζουσα υμνογράφο της Μεγάλης Εβδομάδας Κασσιανή Μοναχή (ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή). Η χορωδία musicAeterna Byzantina θα ερμηνεύσει αποκλειστικά όλους τους ύμνους της Μεγάλης Τρίτης, κάτι ασυνήθιστο και ίσως πρωτοφανές για τα πασχαλινά κοντσέρτα, στα οποία έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύονται οι γνωστότεροι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η musicAeterna Byzantina, µε δημιουργό της και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θεόδωρο Κουρεντζή, αποτελείται από δεκαοχτώ πτυχιούχους (Έλληνες και Κύπριους) βυζαντινής μουσικής. Στις εβδομαδιαίες πρόβες η χορωδία εστιάζει στην τελειοποίηση του ηχοχρώματός της, στην ακρίβεια του ρυθμού και της εκτέλεσης, στη φωνητική ανάπτυξη, σε αναπνευστικές ασκήσεις αντοχής, καθώς και στη συγκέντρωση και ανάλυση αρχαίων μελωδιών πάνω στη βυζαντινή μουσική παράδοση. Έως σήμερα έχει δώσει συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ (Περμ), Φιλαρµόνια και Άγιο Ισαάκ (Αγ. Πετρούπολη), Ντοµ Ράδιο, Μεγάλη Αίθουσα Κονσερβατορίου Μόσχας, Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Μόσχας, Θέατρο Σατλέ και Σαντ Σαπέλ (Παρίσι), Βιέννη, Γερεβάν της Αρµενίας, καθώς και στα Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν, Μπολόνιας και Ζάλτσμπουργκ.
ΜusicAeterna Byzantina
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής
Χοράρχης: Αντώνιος Κουτρουπής
Σολίστ: Ριμπάλ Ουέχμπε, Γρηγόριος Ζάρκος
Σκηνοθεσία: Ελιζαβέτα Μορόζ
Τσέλο: Γιώργος Καλούδης
Γκρανκάσα: Μαρίνος Τρανουδάκης
Αφήγηση: Αμαλία Μουτούση
Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών
Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 10 της οδού Σοφοκλέους αποτέλεσε την πέμπτη κατά σειρά στέγη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1934 έως το 2007 συνιστώντας για 73 χρόνια το επίκεντρο της οικονομικής ζωής του τόπου. Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κτίριο της Σοφοκλέους στις 19 Δεκεμβρίου 1934 έπειτα από συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, η οποία υπογράφηκε το 1928. Είναι έργο του Νικόλαου Ζουμπουλίδη (1888-1969), που διετέλεσε πολλά χρόνια επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας. Γεννημένος στη Σινασό της Καππαδοκίας, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε στο γραφείο του περίφημου αρχιτέκτονα Λ. Χόφμαν. Το 1915 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε στην τράπεζα ως βοηθός του Αριστείδη Μπαλάνου, μέσω του οποίου αγάπησε την αρχαιολογία. Στοιχεία της αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδας κυριαρχούν στο μέγαρο της οδού Σοφοκλέους, κυρίως στη μνημειακή είσοδο, με τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές κολόνες που στηρίζουν το λιτό αέτωμα. Στο εσωτερικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η φατνωματική οροφή, που είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένο τσιμέντο, καθώς και το εντυπωσιακό βιτρό με παράσταση της διαμάχης της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα για την Αθήνα.
Διεύθυνση: Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα