Τον 17ο αιώνα στη Γερμανία ανθεί, μεταφυτευμένο και μεταφρασμένο στο εντόπιο ιδίωμα από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής, το ιδιαίτερο πολυχορικό ύφος της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι η εποχή που ακμάζει για πρώτη φορά η σύνθεση λατρευτικής μουσικής στην καθομιλουμένη των επιμέρους χωρών της δυτικής χριστιανικής εκκλησίας και, παράλληλα, που πρώτη φορά εμφανίζονται λεπτομερείς οδηγίες για τον ορθό τρόπο τραγουδιού, κατά τα πρότυπα της Φλωρεντινής Καμεράτας και των λοιπών Ιταλών διδασκάλων. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ορφέα του Μοντεβέρντι, γίνονται ολοένα και συχνότερες οι συγκεκριμένες οδηγίες για την ενορχήστρωση του κάθε έργου.
Ο Μίχαελ Πραιτόριους, στη μνημειώδη έκδοσή του Πολυύμνια η ιαματική και πανηγυρική (1619), παντρεύει το περίλαμπρο πολυχορικό ύφος των βενετσιάνικων cori spezzati με λουθηρανικούς ύμνους και γρηγοριανά μέλη και μετατρέπει το μέχρι τότε αυστηρό γερμανικό μουσικό συνθετικό ιδίωμα σε μια έκρηξη ηχοχρωμάτων και διανθίσεων. Μια στερεοφωνική πολυφωνία ξεχωριστής μουσικής ομορφιάς και εκφραστικής δύναμης, που μπορεί κανείς να βιώσει πραγματικά μόνο περικυκλωμένος από κορνέτα, τρομπόνια, βιολιά και βιόλες, και φωνές που τραγουδούν τις λέξεις και τις περίτεχνες διανθισμένες νότες των αριστοτεχνημάτων του 17ου αιώνα.
Μουσική διεύθυνση: Ιάσων Μαρμαράς
The Clerkes Extraordinarie
Μέλη της Cappella Sancti Pauli
Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
Ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Πανεπιστημίου με την οδό Ομήρου στην Αθήνα, δίπλα ακριβώς στο περίτεχνο κτίριο του Οφθαλμιατρείου Αθηνών. Αποτελεί έδρα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, μαθητή του Αποστόλου Παύλου και πρώτο επίσκοπο των Αθηνών. Άρχισε να χτίζεται το 1853 από τον φημισμένο Γερμανό αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε, ενώ κατά την εκτέλεση του έργου τα σχέδια τροποποιήθηκαν από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου. Αν και ημιτελής, ο ναός λειτούργησε για πρώτη φορά το 1865. Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έγιναν αρκετές προσθήκες, ενώ το 1960 επιχειρήθηκε μια πρώτη ανακαίνιση. Την περίοδο 1992-1998 πραγματοποιήθηκε πλήρης εξωτερική και εσωτερική αποκατάσταση. Σήμερα ο ναός αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους των Αθηνών, καθολικούς και μη, όσο και για πολυάριθμα γκρουπ προσκυνητών και τουριστών από όλο τον κόσμο.
Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 24 & Ομήρου 9, Αθήνα