Το ξεχωριστό κρητικό μουσικό σύνολο Vamos Orchestra επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της Εβδομάδας των Παθών, ισοσταθμίζοντας την ανθρώπινη οδύνη από την τραγικότητα του θανάτου με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς το φως της Ανάστασης.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται ο Επιτάφιος (1958) του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε νέα συμφωνική επεξεργασία. Τα οκτώ ποιήματα του Ρίτσου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης είναι εμπνευσμένα από μια φωτογραφία που δείχνει μια μάνα να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της στη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη το 1936. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ο κύκλος τραγουδιών του Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν (1965), σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ο ποιητής φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αι γενεαί πάσαι», είναι αφιερωμένο σε ένα απόσπασμα από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, που αποδίδεται σε ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου, με την ορχηστρική μουσική να συμπλέκεται με την Ορθόδοξη ψαλτική σε μια καινοτόμο προσέγγιση στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Θανάσης Παπαθανασίου
Τάσος Αποστόλου βαθύφωνος
Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα θεματικό μουσείο, οι συλλογές του οποίου περιλαμβάνουν ευρήματα ενός μόνο αρχαιολογικού χώρου, της Ακρόπολης της Αθήνας. Το κτίριο του Μουσείου εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης, ενώ η έκθεση κορυφώνεται στον τρίτο όροφο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί ειδικά για να υποδεχθεί τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πρόσφατα, το Μουσείο Ακρόπολης απέκτησε και το «Μουσείο της Ανασκαφής» του: στις νότιες παρυφές του χώρου της ανασκαφής δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό περιβάλλον όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν στην αρχαία γειτονιά της Αθήνας για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα