H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς. Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας του

Δημοσιεύτηκε: |

Την ιστορική διαδρομή του περίφημου Αρχοντικού Σβαρτς στα Αμπελάκια, ενός μνημείου εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, φωτίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε και το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024.

Με τίτλο «Αρχοντικό Σβαρτς. Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας του», το Αρχοντικό αποκαλύπτεται μέσα από μαρτυρίες περιηγητών. Το Αρχοντικό, ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτήρια στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσε κατοικία του Γεωργίου Σβαρτς και έδρα της περίφημης “Κοινής Συντροφίας”, του Συνεταιρισμού για την παραγωγή και διακίνηση στην Ευρώπη των φημισμένων νημάτων που παράγονταν στα Αμπελάκια, ο οποίος στα τέλη του 18ου αιώνα, με δραστηριότητα σε όλα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, την εποχή εκείνη.

Το Αρχοντικό άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό την 1η Απριλίου 2024, μετά την περάτωση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το κτήριο θεμελιώθηκε το 1787 και αποπερατώθηκε το 1798. Το Αρχοντικό εντυπωσιάζει λόγω της επιβλητικής αρχιτεκτονικής του, αλλά και για τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο. Ξυλόγλυπτες οροφές και επενδύσεις, πορσελάνινα τζάκια, και κυρίως ο πλούσια ζωγραφική διακόσμηση προσδίδουν στο κτήριο λαμπρότητα και πολυτέλεια, ενώ αντανακλούν τον πλούτο και την πνευματική ακμή που επικρατούσε στον οικισμό κατά τον 18ο αιώνα. Τρία πατώματα, το κατώι, το μετζοπάτωμα, το ανώι αλλά και το ισόγειο όπου η δράση του Συνεταιρισμού είχε στεγάσει ορισμένες λειτουργικές ανάγκες της, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία εσωτερικής περιήγησης.

Η νέα μουσειολογική και φωτιστική προσέγγιση του Αρχοντικού Γεωργίου Σβαρτς δημιουργεί μια ενιαία οπτική ταυτότητα και το κατάλληλο περιβάλλον για κάθε αίθουσα ξεχωριστά- σύμφωνα με τα εννοιολογικά και χωρικά υποσύνολα του μνημείου. Σε συνδυασμό με τη συντήρηση των τοιχογραφιών, των ζωγραφισμένων επιφανειών και των ξύλινων στοιχείων του, αλλά και με τον φωτισμό του κτηρίου εξωτερικά και εσωτερικά, αναδεικνύεται συνολικά αυτό το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό τοπόσημο για τα Αμπελάκια και παράλληλα δημιουργείται ένας ισχυρός πόλος ενίσχυσης της επισκεψιμότητας της περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο του έργου συντήρησης και ανάδειξης του Αρχοντικού Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια (ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020).

Παραγωγή: Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Εκτέλεση παραγωγής: macine.gr

 

Συντελεστές:

Εμφανίζεται ο ηθοποιός: Δημήτρης Τσιλινίκος

Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Μοντάζ: Γιώτης Βράντζας

Σενάριο – Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπόλματη

Κινηματογράφηση: Γιώτης Βράντζας, Βαγγέλης Νεοφώτιστος, Γιάννης Καράμπελας

Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης

Πρωτότυπη Μουσική: Κωνσταντίνος Σιούτας

Μίξη ήχου – Mastering: Τάσος Καραδέδος/ stereotype.gr

Post Production: Macine Motion Pictures

Επιστημονική Εποπτεία – Γενικός Συντονισμός: Σδρόλια Σταυρούλα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

Επιστημονική Επιμέλεια: Αρχοντούλα Αναστασιάδου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

Βασιλική Τούλη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

Αγγλική Μετάφραση: Γιώργος Κιοκπάσογλου.

Exit mobile version