Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα, φέρνοντας νέες παραγωγές σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Θεσσαλονίκη, Νάξο, Βέροια, Κοζάνη και Καρδαμύλη.
Το πρόγραμμα της έκτης εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Στις 5 και 6 Αυγούστου, η ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co παρουσιάζει το έργο CRASH…forming, σε σύλληψη και χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Στις 6 και 7 Αυγούστου, η θεατρική παράσταση Η Ιφιγένεια των Ταύρων, σε κείμενο και σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή, έρχεται σε πρώτη παρουσίαση στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης. Στις 8 και 9 Αυγούστου, παρουσιάζονται η μουσικοχορευτική εκδήλωση Ο πόλεμος των ρομαντικών με τον πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, καθώς και η παράσταση για παιδιά και εφήβους Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς από τη Θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Στις 9 και 10 Αυγούστου, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση Σχέδιο Αντιγόνη από την Ομάδα Εν Δυνάμει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Κοζάνη. Τέλος, η παράσταση μουσικού θεάτρου ΝΥΚΛΙΑΝΟΙ, σε δραματουργία, σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική Φένιας Παπαδόδημα, παρουσιάζεται στο Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων: 5 – 11 Αυγούστου 2024
5, 6 Αυγούστου 2024
– Χορός | CRASH…forming
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
6, 7 Αυγούστου 2024
– Θέατρο | Η Ιφιγένεια των Ταύρων
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
8, 9 Αυγούστου 2024
– Μουσική | Ο πόλεμος των ρομαντικών
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
– Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους | Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
9, 10 Αυγούστου 2024
– Θέατρο | Σχέδιο Αντιγόνη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Κοζάνη
– Μουσικό θέατρο | ΝΥΚΛΙΑΝΟΙ
Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
***
Χορός
CRASH…forming
5, 6 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:30
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Πιάνο: Κώστας Λειβαδάς, Χρήστος Καρνάβας
Κιθάρα, φωνή: Αντριάνα Μπάμπαλη, Γιάννης Χρηστάκης
Απαγγελία, τρομπέτα: Γιάννης Μητάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρακουλάκης
Μάσκες: Ήρα Μπράμη
Χορεύουν: Brunetti Teresa, Bruno Giorgia, Calluso Marta, Ilagou Roy, Ricci Elena, Rosatti Chiara, Spolsino Rosanna, Βάσδαρη Τάνυα, Γιαννούλα Μαίρη, Κολοβός Αναστάσης, Κόντζιλα Ελένη, Μπούσι Μάριος, Σκουρτσίδου Ελένη, Ταχτσόγλου Σωτήρης, Χρηστάκης Γιώργος
ΑΜΚΕ: DAGIPOLI DANCE Co.
Σύγκρουση είναι η κατάσταση στην οποία εμπλέκονται άτομα ή ομάδες όταν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Η διαφορά μπορεί να είναι πραγματική ή συμβολική και να πάρει τη μορφή πολιτισμικών και κοινωνικών κανόνων, στόχων και προσδοκιών, αξιών, ενδιαφερόντων, πεποιθήσεων, αντιλήψεων, απόψεων και συμφερόντων. Η αναπηρία και το ανάπηρο σώμα είναι από μόνα τους ξένα, άγνωστα και γι’ αυτό συγκρουσιακά. Εδώ ακριβώς ξεκινάει η σύγκρουση. Το άγνωστο φοβίζει, απειλεί τη συνοχή της ταυτότητας και δημιουργεί ρωγμή στο κυρίαρχο κανονιστικό περιβάλλον. Φαίνεται πως η DAGIPOLI DANCE Co., στα είκοσι χρόνια της ενεργής πορείας της (που γιορτάζονται αυτή τη χρονιά), έχει δημιουργήσει τη ρωγμή, που είναι προϋπόθεση για να έρθει μια απαραίτητη αλλαγή. Η σύγκρουση είναι η αρχή και το μέσο για ν’ αλλάξουν οι άλλοι, να διαλυθούν τοξικές-αδιέξοδες σχέσεις, να εγκατασταθούν καινούριες, δυναμικές, πρωτοπόρες και συμπεριληπτικές διαδράσεις.
***
Θέατρο
Η Ιφιγένεια των Ταύρων
6, 7 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:15
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνικά, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Χορογραφίες: Έρση Πήττα
Video art: Τάκης Δημητρακόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού, video art: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Βαγγέλης Κουλούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Σπιτάλας
Ερμηνεύουν: Μαρία Παπαφωτίου (Ιφιγένεια), Δημήτρης Μαύρος (Κύριος Άντον), Αλμπέρτο Φάις (Πυλάδης), Κωνσταντίνος Λιάρος (Ορέστης), Αναστασία-Νάστια Ντεντιάεβα, Ελένη Φώτου (Χορεύτριες)
Στον ρόλο του Ερμή ο Magnus Petersen
ΑΜΚΕ: ΑΡΙΕΤΤΑ
Μια Ιφιγένεια, ένας Πυλάδης, ένας Ορέστης και κάποιος Άντον Τσέχοφ σε ένα αντάμωμα άχρονο θα χαράξουν ομόκεντρους κύκλους σε μια αέναη σύγκρουση με τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους. Όλοι τους απόγονοι των συνώνυμων ιστορικών προσώπων. Κληρονομιά το όνομά τους… Βάρος αμέτρητο στους ώμους τους… Πώς να αποτινάξουν από πάνω τους όσα τους χρέωσε η ιστορία; Οι άνθρωποι αλλάζουν… Παραμορφώνονται με τα χρόνια, δεν αναγνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό και συγκρούονται με καθετί που ενστικτωδώς αναγνωρίζουν ως φορέα αυτής της αμνησίας… Να αλλάξεις τα πάντα… Να γίνεις αυτός που ποθείς… Να δηλώσεις τη δική σου ταυτότητα… Κι ύστερα τι; Πώς να χωρέσει ο ήχος της ανάσας σου μέσα στον θόρυβο ενός πολέμου;
Κάπου στην περιοχή της Κριμαίας, στην Αζοφική θάλασσα, στη Μαριούπολη την πληγωμένη και σ’ ένα λιμάνι, Ταγκανρόγκ το όνομά του (Ταϊγάνιο το αποκαλούσαν οι Έλληνες που ζούσαν εκεί), γενέτειρα του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ, εκτυλίσσεται η ιστορία σε μια εποχή δυστυχισμένη. Ο πόλεμος μαίνεται και σκεπάζει με τρόμο τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι ο κύκλος με τη μεγαλύτερη διάμετρο σε ένα σύστημα ομόκεντρων κύκλων συγκρούσεων.
***
Μουσική
Ο πόλεμος των ρομαντικών
8, 9 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:30
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Χορογραφία: Θεανώ Ξυδιά
Χορεύει η Ναταλία Μπάκα
ΑΜΚΕ: ΑΙΩΝ
Η καλλιτεχνική σύγκρουση που γνώρισε η ρομαντική εποχή, ανάμεσα στους συνθέτες της, με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, αναδεικνύεται μέσα από ένα σπάνιο ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε συνδυασμό με την πρωτότυπη κινησιολογική συνερμηνεία δύο χορευτριών επί σκηνής, της Θεανώς Ξυδιά και της Ναταλίας Μπάκα. Η παράσταση Ο πόλεμος των ρομαντικών επιχειρεί να ταξιδέψει το κοινό στα μέσα του 19ου αιώνα, με άξονα τη σύγκρουση ανάμεσα στη μουσική αισθητική του Γιοχάννες Μπραμς και του Φραντς Λιστ.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν δύο εμβληματικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, οι τέσσερις μπαλάντες του Μπραμς και η σονάτα σε σι ελάσσονα του Λιστ, που απηχούν δύο εντελώς διαφορετικές, ενδεχομένως αντικρουόμενες μουσικές προσεγγίσεις, οι οποίες έπαιξαν καίριο ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη της μουσικής. Η συνθήκη του ιστορικού χώρου, του Πύργου Μπαζαίου, μνημείου του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, θα λειτουργήσει ως το πλαίσιο όπου θα αναπτυχθεί ο διάλογος μουσικής και σώματος, σε ένα ενιαίο σύνολο.
***
Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους
Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς
8, 9 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο
Κείμενο, σκηνοθεσία: Αργυρώ Ταμβάκου
Σκηνοθεσία εθελοντών: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής
Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ
Κοστούμια: Μαρία Γιαννακούλια
Σκηνικά, σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O)
Ερμηνεύουν: Νόνικα Μαλκουτζή, Θάνος Ξενάκης, Αίσων Χαρατσάρης, Αργυρώ Ταμβάκου
ΑΜΚΕ: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Η νέα θεατρική παράσταση Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς της ομάδας Τικ Τακ Ντο μάς καλωσορίζει σε ένα φανταστικό ταξίδι ανακάλυψης και αναγνώρισης των συναισθημάτων. Ο Μάρκος, ένας νεαρός, είναι συνεχώς θυμωμένος και βρίσκει χίλιους λόγους για να τσακώνεται. Με τον θυμό του αντιμετωπίζει ό,τι συμβαίνει γύρω του. Κρατά πάντα την ασπίδα και το ξύλινο σπαθί του κοντά. Όταν θα χάσει τα αντικείμενα αυτά, αναγκάζεται να παραγγείλει καινούρια… «Κύριε Μάρκο, η εταιρία Σπαθί και Ασπίδα σας ευχαριστεί πολύ για την παραγγελία. Με αυτό το γράμμα σάς ανακοινώνουμε ότι από φέτος άλλαξε η διαδικασία παράδοσης ασπίδων και σπαθιών. Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Στο χάρτη, που στο κουτί θα βρείτε, είναι σημειωμένα τέσσερα σημεία, χρειάζεται τα κάστρα αυτά τη σφραγίδα τους να δώσουν για να σας αποσταλεί η παραγγελία. Παρακαλώ μην παραβλέπετε καμία οδηγία. Σας χαιρετούμε φιλικά, Σπαθί και Ασπίδα, ΑΜΕ (Ανώνυμη Μονοπωλιακή Εταιρία)».
***
Θέατρο
Σχέδιο Αντιγόνη
9, 10 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Κοζάνη
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Μετάφραση: Σοφία Νικολαΐδου
Σκηνοθεσία, διασκευή: Σοφία Αντωνίου
Σκηνικά, κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ηχητικός σχεδιασμός: Ecati
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony
Βοηθοί σκηνοθέτριας: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Κύρινα
Από την ομάδα Εν Δυνάμει ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Ασλανίδη, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Ελένη Δημοπούλου, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Στέφανος Λέντζης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χρήστος Σιούμης, Μαρία-Ταρσή Χελά
Από την τοπική κοινότητα ερμηνεύουν οι: Αλεξία Αντωνιάδου, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Γιώργος Κακαβέλης, Σόνια Κούτσιανου, Αντώνης Κύρινας, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ηλίας Μπουρνιώτης, Χάρης Σισμανίδης, Βαγγέλης Ταχματζίδης, Ανθή Χονδρογιάννη
AMKE: MASTERSKAYA
Η Ομάδα Εν Δυνάμει, μετά από μια μακρά ερευνητική πορεία πάνω στη νέα δραματουργία, συνδιαλέγεται για πρώτη φορά με ένα κλασικό κείμενο, την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μια κοινωνική ομάδα που συγκρούεται καθημερινά με το κράτος, την κοινωνία, τους νόμους και τη νοοτροπία των συμπολιτών μας στα θέματα της αποδοχής, της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης αναρωτιέται αν ζει σε έναν δίκαιο κόσμο, αν οι νόμοι δημιουργούνται για να προστατεύουν τους ανθρώπους ή το αντίθετο. Αναρωτιέται μέχρι πού θα έφτανε για τα πιστεύω της. «Το αδύνατο δεν γίνεται», λέει η Ισμήνη στον πρόλογο, εμείς όμως οφείλουμε να το επιχειρήσουμε. Η ιστορία της Αντιγόνης είναι γραμμένη για να μας εμπνέει. Παντού και πάντα.
***
Μουσικό θέατρο
ΝΥΚΛΙΑΝΟΙ
9, 10 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:15
Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη, Αύλειος χώρος
Δραματουργία, σκηνοθεσία, πρωτότυπη μουσική: Φένια Παπαδόδημα
Εικαστικός: Γιώργος Κόρδης
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Χριστογιαννόπουλος
Ερμηνεύουν: Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Κώστας Μπαλταζάνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θωμάς Μελετέας, Παναγιώτης Κωστόπουλος
ΑΜΚΕ: ΜΑΡΙΝΑ
Στον πύργο των Μούρτζινων, στην παλαιά Καρδαμύλη, μνημείο που μαρτυρεί την ιστορία των τελευταίων Παλαιολόγων, η Φένια Παπαδόδημα μας ξεναγεί στη χώρα των Νυκλιάνων. Έναν τόπο και έναν κόσμο σκληρό αλλά και σαγηνευτικό, όπου ο θάνατος είναι διαρκώς παρών. Μέσα από την πρωτότυπη μουσική της, τις προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη ζωγραφισμένες πάνω σε πέτρες που προβάλλονται στους τοίχους του πύργου, τα κείμενα –Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ, «Νέκυια» του Ομήρου, λαογραφικές, φιλοσοφικές μελέτες και προφορικές παραδόσεις– η παράσταση πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια σκληρή πατριαρχική οικογένεια. Την αδυναμία αλλά και τη δύναμή της. Την κραυγή και το νανούρισμά της. Το όριο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Σ’ αυτό το ομιχλώδες, μετέωρο «ανάμεσα» της Μάνης. Μαζί της ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών.
Πληροφορίες
– Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
– H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
– Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
– Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr