H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Πρόγραμμα εκδηλώσεων 1 – 7 Ιουλίου 2024

Δημοσιεύτηκε: |

3, 4 Ιουλίου 2024 - Εικαστικά / Περφόρμανς | Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια

Από 1 έως 7 Ιουλίου 2024, η πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εννέα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκαν πάνω στον κεντρικό θεματικό άξονα του θεσμού για το 2024, την έννοια της Σύγκρουσης.

Το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση Ψυχορραγήματα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στο Νεκρομαντείο Αχέροντα στην Πρέβεζα, η νέα πολυμεσική δράση Η βιογραφία ενός λογισμικού του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα στο Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς και η μουσική παράσταση Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα. Στις 2 και 3 Ιουλίου, η μουσική παράσταση SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη σε σύλληψη των Γιάννη Παπατζανή, Ανδρέα Παραγιουδάκη και Κατερίνας Αδαμάρα έρχεται στη Φορτέτσα Ρεθύμνου. Στις 3 και 4 Ιουλίου, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται, σε επιμέλεια Εύας Βασλαματζή, στο Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια. Στις 4 και 5 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ελισσαίου Βλάχου στο Κάστρο Λαμίας. Στις 5 και 6 Ιουλίου, το μουσικό έργο Τρισεύγενη σε σύλληψη Κορίνας Βουγιούκα και μουσική Τάσου Ρωσόπουλου παρουσιάζεται στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου. Τέλος, στις 6 και 7 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μουσική παράσταση Των κοχυλιών η γλώσσα με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη και απαγγελία από τη Μαρίνα Καλογήρου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στα Ιωάννινα, καθώς και την παράσταση για παιδιά και εφήβους Μερικά κομμάτια πέτρας, σε κείμενο Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων | 1 – 7 Ιουλίου 2024

 

1, 2 Ιουλίου 2024

– Θέατρο | Ψυχορραγήματα
   Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα

– Εικαστικά / Περφόρμανς| Η βιογραφία ενός λογισμικού
   Περίπτερο Πικιώνη, Δελφοί

– Μουσική | Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

 

2, 3 Ιουλίου 2024

– Μουσική | SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη
Φορτέτσα Ρεθύμνου

 

3, 4 Ιουλίου 2024

– Εικαστικά / Περφόρμανς | Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται
Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια

 

4, 5 Ιουλίου 2024

– Θέατρο | Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα
   Κάστρο Λαμίας 

 

5, 6 Ιουλίου 2024

– Μουσική | Τρισεύγενη
   Ιερό του Μέσσου Λέσβου

 

6, 7 Ιουλίου 2024

– Μουσική | Των κοχυλιών η γλώσσα
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα

– Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους | Μερικά κομμάτια πέτρας
Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αλεξανδρούπολη

 

 

Ψυχορραγήματα

1, 2 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 20:45

Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα

 

Σκηνοθεσία, επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιώργος Κουτλής

Κείμενο: Suyako

Δραματουργία: Ελένη Κουτσιούμπα

Μουσική σύνθεση: Panú

Ερμηνεύουν: Ελένη Κουτσιούμπα, Πάνος Μανουηλίδης

ΑΜΚΕ: OBRAZ

Στον κατεξοχήν φορτισμένο τόπο του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, συναντάμε μια γυναίκα στην αυλή του σπιτιού της. Μας καλωσορίζει και μας μαζεύει γύρω της για να μας διηγηθεί την εμπειρία της από την πρώτη της συνάντηση με το φαινόμενο του θανάτου. Μαζί της, δίπλα της, ένας μουσικός σαν μια αόρατη φιγούρα τη συνοδεύει ηχητικά σε αυτή τη σύγχρονη και συνάμα παραδοσιακή αφήγηση. Μια αφήγηση για το πέρασμα από την εγκόσμια κατάσταση στην υπερκόσμια. Μια προσπάθεια κατανόησης και εξαγνισμού του δεύτερου μέρους του ζεύγους «Ζωή και Θάνατος». Αυτού του τόσο καθημερινού και αναπόσπαστου μέρους κάθε ύπαρξης που ακόμη μας δυσκολεύει στην αποδοχή του.

***

 

Η βιογραφία ενός λογισμικού

1, 2 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00

Περίπτερο Πικιώνη, Δελφοί

 

Σενάριο, σκηνοθεσία, prompt engineering: Γιώργος Δρίβας

ΑΙ VFX: Nικόλας Κεραμεύς

Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Ζώη, Πάνης Καλοφωλιάς, Ρένα Κυπριώτη, Παναγιώτης Μαργέτης

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης

Sound design: Γιώργος Ραμαντάνης

Πρωτότυπη μουσική: Μελίνα Παξινού

Μουσικοί επί σκηνής: Μελίνα Παξινού (σαξόφωνο), Γιάννης Παπαδόπουλος (συνθεσάιζερ), Γρηγόρης Θεοδωρίδης (κoντραμπάσο), Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα)

ΑΜΚΕ: SKEPTIK

Το έργο Η βιογραφία ενός λογισμικού αποτελεί τη νέα πολυμεσική δράση του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα. Η δράση περιλαμβάνει την προβολή του νέου βιντεοέργου του που παράχθηκε με τη χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο και θα παρουσιαστεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης ειδικά για το έργο με τη συμβολή αντίστοιχων προγραμμάτων ΤΝ. Στο εν λόγω έργο, παρουσιάζεται και οπτικοποιείται η προσπάθεια ενός ατόμου να ξαναβρεί τη χαμένη του μνήμη, και κατ’ επέκταση να ξαναθυμηθεί τη ζωή που έχει ξαφνικά ξεχάσει. Το έργο είναι η οπτικοακουστική συνομιλία με ένα έξυπνο λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιείται για να ανασύρει ψηφιακά οπτικοακουστικά δεδομένα από το παρελθόν και να ενεργοποιήσει ξανά τη μνήμη ενός ανθρώπου που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.

***

 

Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή

1, 2 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

 

Μουσική δημιουργία, επιμέλεια παράστασης: Γιάννης Μπελώνης

Κείμενο: Χάρης Σαρρής

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Αφηγητής: Λεωνίδας Κακούρης

Συμφωνική ορχήστρα (26 ατόμων)

Χορωδιακό σύνολο: En-Chor (μεικτή χορωδία 12 ατόμων)

Προετοιμασία χορωδίας: Σάββας Ρακιντζάκης

Φωνολογική επιμέλεια, επεξεργασία: Δημήτρης Καραδήμας

ΑΜΚΕ: MELODICA

Το νέο έργο Ταξίδι στα Βαλκάνια για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής χερσονήσου, όπου, ενώ ο σοβινισμός των εθνικών κρατών «επέβαλλε» την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, οι συχνές προσμείξεις πληθυσμιακών ομάδων και οι αλλεπάλληλες αλλαγές συνόρων οδηγούσαν συχνά σε συγκερασμό των παραδόσεων και βαθιές διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις. Έτσι, οι μουσικοί πολιτισμοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις έντονες διαφορές και ομοιομορφίες τους, δημιούργησαν ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, το οποίο αναδιατυπώνεται με σύγχρονο ήχο, φωτίζοντας τις πολύπλοκες και συχνά αδιερεύνητες πτυχές της πολιτισμικής κίνησης της Βαλκανικής τους περασμένους αιώνες.

Η επεξεργασία των μουσικών όλων των λαών της Βαλκανικής έγινε με ενιαίο τρόπο, ώστε να δομηθεί μια παράσταση με τη συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας, μεικτής χορωδίας και αφηγητή. Ο τελευταίος, μέσω της ανάγνωσης των εμπεριστατωμένων κειμένων του Χάρη Σαρρή, θα ρίξει φως στη συγκρουσιακή και αλληλένδετη πολιτισμική ταυτότητα των κρατών της περιοχής. Το μουσικό οδοιπορικό της παράστασης ξεκινά από την Ελλάδα, και μετά από περιπλάνηση σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής –Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη– επιστρέφει στην αφετηρία του.

***

 

SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη

2, 3 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 20:00

Φορτέτσα Ρεθύμνου

 

Σύλληψη: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης

Ενορχήστρωση, διδασκαλία ομάδας κρουστών: Γιάννης Παπατζανής

Μουσική σύνθεση, διδασκαλία ομάδας τραγουδιού: Ανδρέας Παραγιουδάκης

Δραματουργία: Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα

Σκηνοθεσία, κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Σιδερής (λαούτο, electronics), Ανδρέας Παραγιουδάκης (μαντολίνο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά, τραγούδι), Ανθή Φουρκή (κρουστά), Άρης Συσκάκης (βιολί), Laurin Hamalainen βιόλα), Bernhard Klein (βιολοντσέλο), Κατερίνα Σαραντινού (βιολοντσέλο), Κατερίνα Λακιωτάκη, Ελευθερία Μπλαζάκη, Αλεξία Κατσανεβάκη, Μαρία Κεφαλουδάκη (κρουστά, τραγούδι)

Και η ομάδα κρουστών με 120 συμμετέχοντες του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση – Η μουσική στην κοινότητα»

Αφηγήτριες επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Μάλαμα Πατρέλη

Ηχητικός σχεδιασμός: Τέλης Αριστοτέλης

 

Το μουσικό έργο SOMNIA PACIS: Oνειρευόμενοι την ειρήνη είναι ένας συλλογικός τόπος εκφραστικής διάδρασης μεταξύ μουσικής και λόγου. Με αρχή την πολεμική σύγκρουση και επέκταση στα στάδια που συνοδεύουν το άτομο, την κοινότητα και εν συνεχεία τον κόσμο, το έργο αποτελεί μια καλλιτεχνική αναζήτηση ειρηνικής συνύπαρξης. Πρόκειται για μια μουσική δημιουργία που συνδυάζει τόσο τα κλασικά όσο και τα παραδοσιακά ηχοχρώματα, χρησιμοποιώντας άλλοτε σύνθετες και άλλοτε απλές εκφραστικές φόρμες. Η αφήγηση άλλοτε συμπληρώνει κι άλλοτε ενισχύει τις θεματικές που φέρνει η μουσική, ισορροπώντας ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου και το όνειρο της ειρήνης. Το συλλογικό φωνητικό και ρυθμικό παιχνίδι με τα κρουστά και η αφήγηση, σε συνδυασμό με το ορχηστρικό σύνολο, το οποίο κινείται τόσο συνθετικά όσο και αυτοσχεδιαστικά, πλέκουν έναν διακαλλιτεχνικό ιστό που σκοπό έχει όχι μόνο να συγκινήσει και να διεγείρει τις αισθήσεις των ακροατών αλλά και να τους προκαλέσει φέρνοντάς τους σε επαφή με μια, για πολλούς πρωτόγνωρη, μουσική εμπειρία.

***

 

Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται

3, 4 Ιουλίου 2024 / Εγκαίνια έκθεσης 3/7 στις 19:30

Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια

Διάρκεια έκθεση έως 31/7

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: (Τετάρτη-Δευτέρα 8:30-15:30, Τρίτη κλειστό)

 

Επιμέλεια: Εύα Βασλαματζή

Καλλιτέχνες: Larissa Araz, Μαρία Βαρελά, Hera Büyüktaşçıyan, Αλέξης Φιδετζής, Iz Oztat & Fatma Belkıs, Μαλβίνα Παναγιωτίδη

Εργαστήριο, αφήγηση παραμυθιού: Φιλία Δενδρινού

Γραφιστικός σχεδιασμός ταυτότητας: Σεβαστιάνα Κωνστάκη

ΑΜΚΕ: Ανακόλουθα

Η ομαδική έκθεση Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται αφουγκράζεται τις συγχωνεύσεις και τις διακλαδώσεις μεταξύ των πολιτισμών που συναντιούνται σε μια υπαρκτή γεωγραφία-σύνορο ενώ επεκτείνεται έξω από αυτήν μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των υλικών και τις συνδέσεις που επινοούν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Μέσα από έξι έργα-εγκαταστάσεις, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές, αντλώντας από τη μελέτη τεχνοτροπιών, παραδοσιακών μορφών τέχνης, υλικών και άυλων τελετουργιών, εθνικών και ανεπίσημων αφηγήσεων.

 

Παράλληλες δράσεις

– Εργαστήριο παραμυθιών για παιδιά από την Φίλια Δενδρινού (4/7στις 11:00)

– Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια και τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες (4/7στις 18:00)

– Αφήγηση παραμυθιού από τη Φίλια Δενδρινού (4/7στις 19:30)

***

 

Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα

4, 5 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 20:00

Κάστρο Λαμίας

 

Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός

Δραματουργία: Ομάδα Πτωχαλαζόνες

Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ζουρνής

Σκηνικά, κοστούμια: Νατάσα Λέκκου

Χορογραφία: Κατερίνα Γεβετζή

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Αγγελική Μαρίνου

Ερμηνεύουν: Κώστας Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός), Κατερίνα Γεβετζή (χορεύτρια), Νίκος Ζουρνής (μουσικός)

Εκτέλεση παραγωγής: Αγγελική Μαρίνου

ΑΜΚΕ: Ξανθίας

Το έργο Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα, βασισμένο στο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, αποτελεί μια παράσταση θεάτρου και χορού με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στο διήγημα, ο συγγραφέας εξιστορεί ένα περιστατικό της σχολικής ζωής του, θίγοντας το θέμα της διαμάχης του γλωσσικού ζητήματος κι ενώ όλα τα Βαλκάνια βρίσκονται σε αναβρασμό. Το γλωσσικό ζήτημα υπήρξε το έδαφος σημαντικών συγκρούσεων στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, από τις απαρχές της Επανάστασης μέχρι και τις αρχές της μεταπολίτευσης, με σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις. Το δέντρο μηλιά, ομόηχη της μιλιάς, παίρνει στην αφήγηση τη θέση του λόγου, της λαλιάς. Ο λόγος της θεατρικής πρόζας με τον μη λόγο της χορευτικής κίνησης θα συγκρουστούν και θα συνθέσουν με κοινό έδαφος τη μουσική. Θα γίνουν η Μηλιά, και η Μηλέα, θα αποδώσουν τη σύγκρουση του μικρού Γιωργή με τον δάσκαλό του και θα γίνουν οι λέξεις που θα παλεύουν για το ποια θα κατοικήσει τελικά στο μυαλό και την ψυχή του παιδιού.

***

 

Τρισεύγενη

5, 6 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 20:00

Ιερό του Μέσσου Λέσβου

 

Σύλληψη, επιμέλεια κειμένου: Κορίνα Βουγιούκα

Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος

Αναστασία Χατζάρα (Τρισεύγενη)

Μάιρα Μηλολιδάκη (Ερωφίλη)

Δημήτρης Ναλμπάντης (Νίκαρος, Πέτρος Φλώρης, Δεντρογαλής, Πάνος Τράτας)

Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί)

Κορίνα Βουγιούκα (κλασική κιθάρα)

ΑΜΚΕ: P.ART OF THE SOLUTION

Δύο κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς. Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, η Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση και η Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά, ανταμώνουν στη σκηνή.

Η Τρισεύγενη είναι «αστόχαστη, ανυπόταχτη, παράκοη, απόκοτη», αταίριαστη με τον ασφυκτικό κοινωνικό ιστό που την περιβάλλει. Ένα πλάσμα που υπερασπίζεται πεισματικά τη φύση του. Που πάει να πει, μια τραγική ηρωίδα. Η Ερωφίλη την παρακολουθεί καθώς αφηγείται την ιστορία της και τη συντροφεύει στοργικά. Σχολιάζει, ερμηνεύει, συμπάσχει. Είναι αυτή η νεράιδα της στέρνας, η νεκρή της μάνα. Ώσπου το τραγούδισμά της γίνεται εκείνο της Τρισεύγενης, καθώς λέει: «Το δικό μου το τραγούδι πάντα, που το τραγουδάει όλη μου η ζωή. Με το δικό μου το σκοπό». Μια ιστορία σφιχταγκαλιασμένη μ’ ένα τραγούδισμα.

***

 

Των κοχυλιών η γλώσσα

6, 7 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα

 

Τραγούδι: Θοδωρής Βουτσικάκης

Απαγγελία: Μαρίνα Καλογήρου

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων

Καλλιτεχνική διεύθυνση ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου

Μαντολίνα I: Βάγια Ζεππάτου, Παναγιώτης Ρουσσέας, Μαριβάσια Κολλιοπούλου, Μαργαρίτα Γαλάνη, Ανθή Ταμβάκη, Πέτρος Γκέλμπεσης

Μαντολίνα II: Μάγδα Παπαδοπούλου, Μέμα Περδίκη, Αναστασία Τσακανίκα, Χρύσα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Μαλτέζου, Αθανασία Σαλαμούρα

Μαντόλες: Βασίλης Σωμάκος, Δήμητρα Περάρη, Σοφία Τσούπρα, Ελένη Λάππα, Βούλα Κολλιοπούλου, Ειρήνη Σαλαμούρα

Κλασικές κιθάρες: Κωνσταντίνος Λοτσάρης, Βασίλης Πουρνιάς, Έλλη Σμυριλιού, Μίνωας Σωμάκος, Ελίζα Ριζοπούλου, Διονύσης Βασιλόπουλος

Μπάσο: Θοδωρής Κουέλης

Σχεδιασμός ήχου: Παναγιώτης Τερζής, Διονύσης Μπάστας

Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Βενετάκη

Ηχητικός, φωτιστικός εξοπλισμός: ΔΙΗΧΟ

Οργάνωση, Διεύθυνση & Εκτέλεση Παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου – ARTος & Θέαμα

ΑΜΚΕ: PRO4arts

Η πολυεπίπεδη μουσική παράσταση Των κοχυλιών η γλώσσα με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη, έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της νέας γενιάς, και απαγγελία από τη Μαρίνα Καλογήρου, παρουσιάζει τα μουσικά ιδιώματα των λαών της Μεσογείου αλλά και ψηφίδες από κείμενα του γραπτού λόγου τους, καταφέρνοντας έτσι να συγκινεί. Μαζί τους συμπράττει η μοναδική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Η παράσταση φέρνει σε πρώτο πλάνο τον σημερινό Άνθρωπο της Μεσογείου, που λαχταρά να αφήσει πίσω του τους διαχωρισμούς της ιστορίας και να βρει τον κοινό εσωτερικό τόπο που τον ενώνει με τους γείτονές του λαούς και του δίνει ταυτόχρονα στέρεη ελπίδα για το μέλλον. Μαρόκο, Αίγυπτος, Ισπανία, Τυνησία, Γαλλία, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Ελλάδα, Αλγερία, Τουρκία… Η Μεσόγειος, αυτή η γνωστή, αυτή η άγνωστη, ένα παλίμψηστο, ένα μωσαϊκό ανθρώπων, πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών, εθίμων, συνηθειών… Η θάλασσα που γέννησε πολιτισμούς, αγκάλιασε αντιθέσεις, η θάλασσα με τα πολλά πρόσωπα που ένωσε και χώρισε ζωές, υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για τον άνθρωπό της, τους μόχθους και τα όνειρά του, αλλά και πηγή έμπνευσης και γαλήνης. Τελικά, η Μεσόγειος λειτουργεί ως σύνορο διαχωρισμού ή ως γραμμή ένωσης των χωρών που βρέχονται από αυτήν και των λαών τους; Και τι θα γίνονταν αν η θάλασσα αυτή δεν υπήρχε – τα έθνη αυτά δεν θα χωρίζονταν ή μήπως δεν θα ενώνονταν ποτέ; Οι λαοί έχουν κατορθώσει όμως σε αρκετές περιπτώσεις να γιατρέψουν τις πληγές τους και να γεφυρώσουν το όποιο χάσμα τους χωρίζει μέσω των κοινών τόπων ή απλώς της αποδοχής των πολιτισμικών στοιχείων του «απέναντι».

***

 

Μερικά κομμάτια πέτρας

6, 7 Ιουλίου 2024 / Ώρα έναρξης: 19:30

Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αλεξανδρούπολη

 

Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Σύνθεση κειμένου: Έρι Κύργια

Επιστημονικός συνεργάτης: Στέφανος Καβαλλιεράκης

Σκηνικά, κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Μουσική σύνθεση: Περικλής Σιούντας

Βοηθός σκηνοθέτριας: Αμαλία Τσεκούρα

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μιχαηλίδου, Μιχαήλ Μελίσσης, Αμαλία Τσεκούρα 

ΑΜΚΕ: ΔΟΛΙΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Το Θέατρο Πορεία συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με την παράσταση Μερικά κομμάτια πέτρας. Στην εν μέρει περιπατητική παράσταση, Ελληνοβρετανοί νέοι με καταγωγή από τη Θράκη επισκέπτονται την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης. Κατά την ξενάγηση, τίθενται από τους νέους διάφορες ερωτήσεις, που αφορούν την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ζώνη, την ακμή και την παρακμή της, την ανασκαφική ιστορία της Θράκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της κ.ά. Η συζήτηση εκτείνεται πέρα από την πατριδογνωσία, καθώς περνάει σε θέματα όπως οι αρπαγές και οι καταστροφές πολιτιστικών θησαυρών, όπως λ.χ. τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πολιτισμική ταυτότητα, τα ταυτοτικά αφηγήματα, οι συγκρούσεις που ξεσπάνε εξαιτίας τους, ο ρόλος μιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η σχέση της με όλη την ανθρωπότητα κ.ά. Στο τέλος της ξενάγησης, όλοι θα αναμετρηθούν με τα καίρια ερωτήματα «Τι περισσότερο από μερικά κομμάτια πέτρας είναι ένα μνημείο;», «Ποια η σημασία του για μένα προσωπικά;», «Γιατί (να) με νοιάζει;».

 

Εκπαιδευτικό εργαστήριο

Κατά την προετοιμασία της παράστασης, μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της περιοχής, νέες και νέοι, θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο της σκηνοθέτριας Σοφίας Βγενοπούλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε με στόχο να γνωρίσουν πώς αντανακλώνται μέσα από τη ματιά των ντόπιων νέων η Ιστορία και η πολιτισμική ταυτότητα, να αντλήσουν υλικό για την τελική διαμόρφωση του δρώμενου, αλλά και για να ενθαρρυνθεί η ενεργή συμμετοχή μιας ομάδας μαθητριών και μαθητών στην παράσταση.

 

 

Πληροφορίες

– Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

– H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

– Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

– Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Exit mobile version