Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κυρία Maria Olson, χαιρέτισαν την έναρξη του 3ου κατά σειρά σεμιναρίου με τίτλο “Cultural Heritage School 3”, όπου πάνω από 60 επαγγελματίες του πολιτισμού και πανεπιστημιακοί από την Κρήτη και το εξωτερικό συζήτησαν για τις επιπτώσεις αλλά και τους τρόπους προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου, επισήμανε τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά ως προτεραιότητα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως ζήτημα που χρήζει μιας συντονισμένης και διαρκούς διεθνούς προσπάθειας.
Η κυρία Maria Olson χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου, αναδεικνύοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια από τις προτεραιότητες του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι: «Μετά τις πρώτες δύο, εξαιρετικά επιτυχημένες και με ευρεία συμμετοχή διοργανώσεις, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης καλύπτοντας την ηπειρωτική Ελλάδα, η τρίτη ξεκινά σήμερα στην Κρήτη, στους φιλόξενους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείο Ηρακλείου. Αυτή τη φορά, εκτός από τους συναδέλφους από την Κρήτη και τον νησιωτικό ελληνικό χώρο, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχόμαστε εκπροσώπους από τέσσερις ακόμη χώρες: την Κύπρο, που μας τίμησε και στην προηγούμενη συνάντηση, καθώς, επίσης, – και για πρώτη φορά – από την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Μάλτα. Όλες αυτές οι χώρες, όπως και η Ελλάδα, διαθέτουν μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και, ταυτόχρονα, βιώνουν ήδη με αυξανόμενη ένταση τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς, έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις για την αντιμετώπιση των οποίων μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Αυτή η σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους τους συμμετέχοντες σειρά σεμιναρίων, λοιπόν, διοργανώνεται και υλοποιείται στο πλαίσιο σύμπραξης του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, της Διπλωματικής Αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με την πολύτιμη στήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η στόχευση της τρέχουσας σειράς σεμιναρίων βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις θεμελιώδεις αρχές και επιδιώξεις της UNESCO, όπως επίσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφράζονται, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος των μελλοντικών γενεών να διατηρήσουν ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δικαίωμα που προϋποθέτει η παρούσα γενεά να παραδώσει στις επόμενες μια κληρονομιά προστατευμένη από την αλλοίωση και τη φθορά εξαιτίας κινδύνων και απειλών, φυσικών και ανθρωπογενών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στη Αθήνα κυρία Maria Olson δήλωσε σχετικά: «Καθώς αντιμετωπίζουμε τις αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, είναι σαφές ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι βαθιά ευάλωτη. Η διατήρηση των θησαυρών μας απαιτεί περισσότερα από μια παθητική δέσμευση, απαιτεί προληπτική και παγκόσμια δράση. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. είναι περήφανη που συνεργάζεται με την Ελλάδα για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα μέσω πρωτοβουλιών όπως το «Cultural Heritage School».
Το σεμινάριο ξεκίνησε συμβολικά με μια εκδήλωση, στις 5 Ιουνίου, Διεθνή Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης όπου τους συνέδρους υποδέχθηκε εκ μέρους της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών η κυρία Εύα Γραμματικάκη, αρχαιολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΙΜ και η κυρία Ειρήνη Παπαδάκη-Σκαλίδη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ως εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου, η οποία εκφώνησε ομιλία σχετικά με το θέμα της ημέρας.
Στις 6 Ιουνίου, στον χώρο εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το σεμινάριο παρακολούθησαν επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχαν ομιλητές από τις Η.Π.Α. Παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής διαχρονικά στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τόσο στα μνημεία όσο και στα μουσεία και στο πολιτιστικό τοπίο.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Maria Olson, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός
Η συμμετοχή Αμερικανών ομιλητών ήταν σημαντική, καλύπτοντας θέματα όπως τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής στις ενάλιες αρχαιότητες και στα πολιτιστικά και φυσικά τοπία. Το συνέδριο όχι μόνο διευκόλυνε μια πλούσια ανταλλαγή γνώσεων και στρατηγικών, αλλά και ανέδειξε τον ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς προσπάθειες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις περιβαλλοντικές απειλές. Μέσω συζητήσεων και εργαστηρίων, η εκδήλωση προώθησε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου, με ξενάγηση των συμμετεχόντων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου.
Το Cultural Heritage School 3 διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM), με την υποστήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Εθνικού και την επιστημονική επιμέλεια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.