Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 22.05.2024 | Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας συμμετέχει στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Εκπαιδευτικές περιηγήσεις και θεματικές ξεναγήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας στο πλαίσιο των “Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2024”

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» με τις εξής εκδηλώσεις:

 

  1. Διοργάνωση περίπατου και θεματικής ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Λαμίας, με θέμα «Περπατώ και μαθαίνω στο κάστρο της πόλης μου». Η δράση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, των Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και στο ευρύ κοινό. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Λαμίας,την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, ώρα: 9.30-13.00 με τις τάξεις των σχολείων της Λαμίας που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Υπεύθυνη εκδήλωσης: Αλεξία Υφαντή, αρχαιολόγος.

 

  1. Θεματική ξενάγηση στην Αρχαιολογική Συλλογή Αταλάντης στα νέα εκθέματα της Συλλογής τους «Κούρους της Αταλάντης» και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στην Ιστορία του τόπου μας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης και απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, ώρα 10.00. ΟιΚούροι της Αταλάντης είναι επιτύμβια αρχαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν στο ανατολικό νεκροταφείο του αρχαίου Οπούντα και πρόσφατα εκτέθηκαν στην Αρχαιολογική Συλλογή Αταλάντης. Εντοπίσθηκαν το 2018 ανατολικά της Αταλάντης και αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου ανασκαφικού συνόλου, καθώς στην ίδια περιοχή εντοπίσθηκε αρχαίο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από τα τέλη του 7ου ως το α’ μισό του 2ου αι. π.Χ. Τα ιδιαίτερα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά των γλυπτών και ο μοναδικός τρόπος στήριξής τους παραπέμπουν σε τοπικό Λοκρικό εργαστήριο που παράγει έργα μνημειακής πλαστικής και δραστηριοποιείται στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του 6ου αι. π.Χ. και στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Υπεύθυνη εκδήλωσης: Μαρία Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος.

 

  1. Διοργάνωση εκπαιδευτικής περιήγησης, από την ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίαςκαι τον Δήμο Δομοκού, με τίτλο: «Εξερευνώντας τα Οθωμανικά Μνημεία του Δομοκού». Η δράση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, των Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και στο ευρύ κοινό. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου, στο Οθωμανικό Λουτρό και σε δύο Κρήνες της οθωμανικής περιόδου στο Δομοκό και στην κεντρική πλατεία του, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2023, ώρα: 10.00-13.30 ως εξής:

– 10.00: μουσική εκδήλωση (μελοποιημένη ποίηση) από το 14ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δομοκού.

– 10.45: Περιήγηση στα Οθωμανικά Μνημεία του Δήμου Δομοκού.

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη, αρχαιολόγος.

 

  1. Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα: 9.00-19.00, συνδιοργανώνεται η δράση με τίτλο «Αρχαίοι δρόμοι στην κοιλάδα του Κηφισού» από την ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας και τον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, με τη συνδρομή του Επιμορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμφίκλειας-Ελάτειας. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιπατητική διαδρομή στις θέσεις «Τείχη» Αμφίκλειας, «Φοντάνα» Μοδίου και «Βασιλικά» Ελάτειας, όπου διατηρούνται λιθόστρωτα τμήματα αρχαίων οδών, προκειμένου ο επισκέπτης να αντιληφθεί τη μνημειακή τοπογραφία της αρχαίας Φωκίδας και τη συμβολή του οδικού της δικτύου στην ιστορία του τόπου διαχρονικά. Υπεύθυνος εκδήλωσης: Δρ Πέτρος Κουνούκλας, αρχαιολόγος.