Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Λίνα Τόνια φωτό Γιώργος Καλκανίδης

Δημοσιεύτηκε: 22.04.2024 | Εκδήλωση

Σταύρωση | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στις 17.30 & 19.30, στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγ. Παύλου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το έργο της Λίνας Τόνια Σταύρωση βασίζεται στο δραματικότερο γεγονός της ιστορίας της χριστιανοσύνης. Τόσο η προσέγγιση, με αφορμή τους συμβολισμούς που αυτή αφήνει στους αιώνες, όσο και οι υπαρκτές αντιθετικές έννοιες που το ίδιο το γεγονός γεννά είναι στοιχεία που σμιλεύονται μέσα στη μουσική της συνθέτριας. Το υπερβατικό στοιχείο έχει εξέχουσα σημασία καθώς ξεκινά μέσα από μια μεγάλη αντίθεση που ορίζει το ον: την ύπαρξη ανθρώπου και Θεού μέσα στο ίδιο σώμα. Αυτή η αντιθετική έννοια προμηνύει την πάλη που υπάρχει μέσα μας για να συγκρατήσει κανείς και τις δύο μορφές αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι και οι δύο είναι το ίδιο μόνιμες όσο και πρόσκαιρες. Δύο αντιθετικές δυνάμεις, το πνεύμα και η ύλη, μέσα στις οποίες πάλλεται η ανθρώπινη ύπαρξη για να εκπληρώσει την παρουσία της, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τις αισθήσεις της μέσα στο χρόνο. Τα στοιχεία της υπέρβασης και των αντιθέσεων ενισχύονται μέσα από σύγχρονες τεχνικές δημιουργώντας έναν ηχητικό καμβά που κινείται μεταξύ δύο κόσμων και του νήματος που τους ενώνει ή τους χωρίζει. Στατικές υφές με διάφωνα κλάστερ σε αντίθεση με στικτικές ορμητικές υφές με έντονο ρυθμικό και ασύμμετρο χαρακτήρα μέσα σε αυτοσχεδιαστικά μοτίβα αποδίδουν την ατέρμονη πάλη των δύο κόσμων, της ύλης και του πνεύματος.

 

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Λίνα Τόνια, Ορατόριο για αφηγητή, κρουστά και κουαρτέτο εγχόρδων

Λιμπρέτο, επιμέλεια κειμένων, μουσική διεύθυνση: Λίνα Τόνια

Κλειώ Δανάη Οθωναίου αφήγηση

Δημήτρης Ζαχαράκης κρουστά, Γιάννης Κορμπέτης βιολί Ι, Αγγελική Γκανά βιολί ΙΙ, Αντώνης Τζιβένης βιόλα, Θεοδοσία Μιτζή βιολοντσέλο

 

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο νεογοτθικός Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στην Αθήνα στο τέρμα της οδού Φιλελλήνων και στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αμαλίας, και αποτελεί την πρώτη ξένη εκκλησία που λειτούργησε στην πόλη διατηρώντας το δεύτερο σε παλαιότητα και λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο εγκαταστημένο σε εκκλησία στην Ελλάδα. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1838 και 1843 ώστε να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες της αθηναϊκής παροικίας των Διαμαρτυρομένων και κατά κύριο λόγο των Αγγλικανών. Για την κατασκευή του προκηρύχτηκε διαγωνισμός και εγκρίθηκε το σχέδιο του Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Σταμάτη Κλεάνθη (1802-1862). Η εκτέλεση ανατέθηκε στο Δανό αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν (1803-1883). Έχει κατασκευαστεί από λαξευτό μάρμαρο του Υμηττού, ενώ τα κορνιζώματα κατασκευάστηκαν από πωρόλιθο του Ισθμού της Κορίνθου. Το κόστος κατασκευής το ανέλαβαν εξ ολοκλήρου η βρετανική κυβέρνηση, ο Βρετανός πρέσβης και Αμερικανοί και Βρετανοί διαμαρτυρόμενοι που ζούσαν στην Αθήνα.

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 27 (συμβολή με τη λεωφόρο Αμαλίας), Αθήνα