Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία

Δημοσιεύτηκε: 19.04.2024 | Εκδήλωση

Συμπορευθῶμεν Αὐτῷ | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στις 22.30, στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ), που ιδρύθηκε το 1977 από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014), παρουσιάζει στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Σοφοκλέους, μια ανθολογία των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας.

 «Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα».

Πόση αλήθεια, άραγε, πόσων ανθρώπων να χωρά στα παραπάνω λόγια του Γιώργου Σεφέρη; Πόσα βιώματα και πόσες εμπειρίες – διόλου εικονικές, απ’ αυτές που αγαπά η εποχή μας, μα χειροπιαστές, που τις ζεις με όλο σου το είναι (αισθήσεις, νου, καρδιά…) και τις μοιράζεσαι με τους δικούς σου και τους «ξένους» με τον μεγάλο Ξένο…

Μέσα στο γλυκύ έαρ, κει που η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα, έρχονται οι άγιες μέρες να μας πάρουν από τον καθ’ ημέραν μόχθο και να μας ανεβάσουν στην ατμόσφαιρα της Γιορτής. Και ξαναζούμε το δράμα του Θεού και Ανθρώπου, συμπορευόμαστε μαζί του για να μας οδηγήσει θανάτω θάνατον πατήσας στη νίκη Του –και νίκη μας– στη λαμπροφόρο Ανάσταση. Σε τούτη την πορεία παραστάτης πολύτιμος η ορθόδοξη λατρεία: τα δρώμενα, οι εικόνες, ο λόγος, η υμνολογία, με την ποίηση και το μέλος, όλα βοηθούν την καρδιά να νιώσει βαθιά κι αληθινά. Απ’ αυτόν τον πλούτο η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ξεχώρισε και μοιράζεται με τους εραστές του Λόγου κάποιους από τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Παλαιά, κλασικά μέλη, λιγότερο και περισσότερο γνωστά. Ήχοι που μιλάνε στην ψυχή, Τέχνη υψηλή, από εμπνευσμένους δημιουργούς που κατόρθωσαν να εκφράσουν την εμπειρία της Εκκλησίας ως σώματος.

Με την ελπίδα και την ευχή η όλη εκδήλωση να αποτελέσει την πρόγευση, το έναυσμα για να βρούμε τον δρόμο προς το στασίδι δίπλα στον Ξένο, στον Σταυρό και την Ανάστασή Του… — Γιώργος Κωνσταντίνου

* 15 λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας, στις 22.15, στον χώρο του Χρηματιστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της δρος Φλώρας Κρητικού, Αν. Καθηγήτριας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Η συλλογή χειρογράφων βυζαντινής μουσικής του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ». Στη συλλογή περιλαμβάνονται μέλη της υμνογραφίας που θα εκτελεστούν από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Κωνσταντίνου

 

ΠΑΛΑΙΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 10 της Σοφοκλέους αποτέλεσε την πέμπτη κατά σειρά στέγη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1934 έως το 2007 συνιστώντας για 73 χρόνια το επίκεντρο της οικονομικής ζωής του τόπου. Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κτίριο της Σοφοκλέους στις 19 Δεκεμβρίου 1934 έπειτα από συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, η οποία υπογράφηκε το 1928. Είναι έργο του Νικόλαου Ζουμπουλίδη (1888-1969), που διετέλεσε πολλά χρόνια επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας. Γεννημένος στη Σινασό της Καππαδοκίας, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε στο γραφείο του περίφημου αρχιτέκτονα Λ. Χόφμαν. Το 1915 εγκαθίσταται οριστικά στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα διορίζεται στην τράπεζα ως βοηθός του Αριστείδη Μπαλάνου, μέσω του οποίου αγάπησε την αρχαιολογία. Στοιχεία της αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδας κυριαρχούν στο μέγαρο της οδού Σοφοκλέους, κυρίως στη μνημειακή είσοδο, με τις μαρμάρινες σκάλες και τις εντυπωσιακές κολόνες που στηρίζουν το λιτό αέτωμα. Στο εσωτερικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η φατνωματική οροφή που είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένο τσιμέντο καθώς και το εντυπωσιακό βιτρό με παράσταση της διαμάχης της θεάς Αθηνάς και του θεού Ποσειδώνα για την Αθήνα.

Διεύθυνση: Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα