Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Oros Ensemble

Δημοσιεύτηκε: 19.04.2024 | Εκδήλωση

Σημείο χωρίς επιστροφή | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, στις 18.30, στην A΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με σύγχρονα έργα των Σοφίας Γκουμπαϊντουλίνα, Αποστόλη Κουτσογιάννη και Γιώργου Κουμεντάκη. Κεντρικός άξονας της συναυλίας είναι ο θρήνος, τόσο ως εκφορά της απώλειας αλλά και ως έσχατη επιδίωξη παρηγοριάς και ίασης μέσα από την ίδια την εκφορά του πόνου, ως ένα δηλαδή σημείο χωρίς επιστροφή, από το οποίο προκύπτει αναπόφευκτα η αναγέννηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν μέρη από το έργο Silenzio, όπου η έντονη θρησκευτικότητα της Σοφίας Γκουμπαϊντουλίνα εκφράζεται ως δραματουργική αναζήτηση νέων ηχητικών τόπων ανάμεσα στο μπαγιάν, το βιολί και το τσέλο.

Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης εμπνεόμενος από την ποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας («Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον,  τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ») προσεγγίζει μέσα από ένα νέο έργο την ιδέα του «αιώνια ξένου»: από τον «Ξένον» Μεσσία στους χαμένους «ξένους» του Αιγαίου και στη σημερινή αποξένωση ως καθημερινότητα.

Τέλος, στο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη Point of No Return η δημιουργική επαναδιαπραγμάτευση υλικών από τη σμυρναίικη τραγουδιστική κληρονομιά συμπυκνώνει την ουσιαστική διάσταση της συναυλίας: ο θρήνος ως ψυχοακουστική διαδικασία που μετατρέπει τους ήχους σε πηγή ζωής.

 

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Όρος Ensemble

Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης ακορντεόν, Δημήτρης Καραγιαννακίδης τσέλο, Αποστόλης Κουτσογιάννης φλάουτο με ράμφος, Ειρήνη Κρικώνη βιολί, Αντώνης Τσαχτάνης κλαρινέτο

 

Α΄ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία ιδρύθηκε στις αρχές του 1858 από τον γιατρό Μιχαήλ Καλοποθάκη (1825-1911) και αποτελεί  την πρώτη επίσημη Προτεσταντική / Ευαγγελική εκκλησία  που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα. Το εκκλησιαστικό της κτίριο οικοδομήθηκε το 1871 –λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Εκκλησίας– στην Αθήνα απέναντι από τον Ναό του Ολυμπίου Διός, στη συμβολή της οδού Λυσικράτους και της λεωφόρου Αμαλίας, ενώ ανοικοδομήθηκε το 1958 σε σχέδια του Κωνσταντίνου Μακρή. Με επίκεντρο το λιτό μαρμάρινο κτίριο στο κέντρο της πόλης, η Εκκλησία διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οι οποίες εκτείνονται σε όλη την Αθήνα.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 50, Αθήνα