Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημήτρης Κούντουρας φωτο Β. Ισάεβα

Δημοσιεύτηκε: 18.04.2024 | Εκδήλωση

Planh: Μεσαιωνικοί ύμνοι και θρήνοι Δύσης και Ανατολής | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στις 17.00, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις πολυδιάστατες σχέσεις Ανατολής και Δύσης, αντλώντας υλικό από τη θρησκευτική και την κοσμική παράδοση. Το χαρακτηριστικό κοσμικό μοτέτο Θρήνος για την Αγία Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης του Γκυγιώμ Ντυφάυ, με θέμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, το κείμενο του οποίου συνδυάζει το λατινικό Γρηγοριανό μέλος με ένα μεσαιωνικό γαλλικό σανσόν, αντιπαραβάλλεται με τον αντίστοιχο βυζαντινό Θρήνο του Μανουήλ Χρυσάφη, που αποτελεί μελοποίηση ενός βυζαντινού ψαλμού και αναφέρεται συμβολικά στο ιστορικό αυτό γεγονός. Όργανα εποχής και σαγηνευτικοί μεσαιωνικοί ύμνοι από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Αρμενία συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό μουσικό υφαντό.

Έργα των Γκυγιώμ Ντυφάυ, Μανουήλ Χρυσάφη κ.ά.

Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας

Ex Silentio: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη υψίφωνος, Νίκος Ζιάζιαρης βαρύτονος, Αντώνιος Αετόπουλος ψάλτης, Δημήτρης Κούντουρας μεσαιωνικά φλάουτα, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Αθανασία Τέλιου μεσαιωνικές βιέλες

 

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με κύριο σκοπό τη λειτουργία των μουσείων του στην Αθήνα και στην Άνδρο καθώς και την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα βρίσκεται στην Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι και σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα έργα της Συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ-Λωτρέκ, Μποννάρ, Πικάσσο, Μπρακ, Λεζέ, Καντίνσκι, Μιρό, Τζακομέττι, Μπαλίς, καθώς και έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Takis, Chryssa, Στάμος κ.ά. Παράλληλα, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

Διεύθυνση: Ερατοσθένους 13, Αθήνα