Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Moiroloi, Γ. Ζιάβρας – photo Leander Mundus

Δημοσιεύτηκε: 18.04.2024 | Εκδήλωση

MOIROLÓI | A LAMENT FOR THE LIVING | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στις 20.00, στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ.

Οι προκρατήσεις πραγματοποιούνται στην www.ticketservices.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

How does death sound, not for the dead, but for the living?

Το MOIROLÓI είναι μια αμιγώς μουσική αφήγηση γύρω από τον θρήνο και την πένθιμη τελετουργία. Ένα από τα μνημειώδη ευρωπαϊκά μουσικά αριστουργήματα, το Ρέκβιεμ του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (KV 626) συναντάται με το ηπειρωτικό μοιρολόι του 19ου αιώνα.

Το «ανοίκειο πάντρεμα» αυτών των δύο μουσικών κόσμων, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία από την αγγλική Αναγέννηση, το πρώιμο μπαρόκ (Ντόουλαντ, Πέρσελ, Χαίντελ) και το βυζαντινό μέλος, ενορχηστρώνει μια ηχητικά υπερβατική εμπειρία που μετουσιώνει το τελετουργικό του θανάτου σε μια γιορτή για τη ζωή. Το MOIROLÓI αντλεί έμπνευση από τον μακάβριο χορό (Danse Macabre), τα λειτουργικά κείμενα της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας και το αρχαιοελληνικό μοιρολόι με τις σύγχρονες οργανικές και φωνητικές συζυγίες του, που παίζονται / τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα στα βουνά της Ηπείρου.

Υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα, ενώνονται μουσικοί με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο: μουσικοί από την Ελλάδα με εξειδίκευση στην παραδοσιακή μουσική, τραγουδιστές από όλη την Ευρώπη που σχηματίζουν τον Χορό, καθώς και οργανοπαίχτες από Ελλάδα και εξωτερικό που όλοι μαζί συνθέτουν την ορχήστρα.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

Σολίστ: Πτολεμαίος Αρμάος λαούτο, Γιώργος Μεράντζας φωνή, Κώστας Τζέκος κλαρίνο, Μαρίνος Τρανουδάκης κρουστά, Κατερίνα Χατζηνικολάου βιολί

Υψίφωνοι Νίνα Κουφοχρήστου, Μαριάννα Νομικού, Δήμητρα Κωτίδου

Μεσόφωνοι Άρτεμις Μπόγρη, Έλενα Μαραγκού, Μάρια Πούργκα

Τενόροι Αλέξανδρος-Ανδρέας Χαζάπης, Ανδρέας Καραούλης, Λέον Βέπνερ 

Βαθύφωνοι Γεώργιος Ιατρού, Γκυγιέμ Μπατλόρι Παζές, Χρήστος Ραμμόπουλος

Φιλική συμμετοχή: Σάββας Σιάτρας, Πολυφωνικό Σύνολο ΧΑΟΝΙΑ

Με το Σολιστικό Φωνητικό Σύνολο και την Ορχήστρα της CoGNiMUS

Μια συμπαραγωγή της CoGNiMUS Collektiv με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 2017 που μετεγκαταστάθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στην Εναλλακτική Σκηνή. Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, χωρητικότητας 1.400 θέσεων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, παγκοσμίως, σύγχρονες αίθουσες λυρικών παραστάσεων. Ο σχεδιασμός, η ακουστική, καθώς και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής επιτρέπουν στην αίθουσα να φιλοξενεί υψηλών απαιτήσεων παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. Η Εναλλακτική Σκηνή, χωρητικότητας 300-400 θέσεων (ανάλογα με τη διάταξη του θεάματος), από το ξεκίνημά της έως σήμερα, έχει ως σημείο εκκίνησης το μουσικό θέατρο σε όλες τις δυνατές μορφές του, ενώ πολύ σημαντική είναι η έμφαση που δίνει στην πρωτογενή δημιουργία, μέσα από μια συστηματική πολιτική αναθέσεων, και στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου νεότερων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της μουσικής και του θεάτρου.

Διεύθυνση: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα