Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Τ. Γεωργούλης, Σ. Ευκλείδου, Σ. Σινόπουλος – φωτο Γ. Καλκανίδης

Δημοσιεύτηκε: 18.04.2024 | Εκδήλωση

Ιεροί διάλογοι | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024 & τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, Στις 17.00, 18.00 & 19.00 στο Φετιχιέ τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Τέσσερις μουσικοί παρουσιάζουν οργανικές συνθέσεις από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων, όπως και έργα που έχουν σημείο αναφοράς το ούτι και την πολίτικη λύρα. Μέσω των διαλογικών αυτοσχεδιασμών αλληλεπιδρούν και ανασυνθέτουν το μουσικό υλικό με έμφαση στις συγγένειες των συγκεκριμένων μουσικών παραδόσεων, τόσο στο επίπεδο της μορφολογίας και του ύφους όσο και κυρίως σε αυτό της πνευματικότητας και της ιερότητας που τις διαπνέει.

Ταξιάρχης Γεωργούλης ούτι, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Ντερυά Τουρκάν πολίτικη λύρα

 

ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ (ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ)

Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως Φετιχιέ Τζαμί, δηλαδή ως «τζαμί του Πορθητή», αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην Αθήνα και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα και Πανός, εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς. Κατά την επικρατέστερη άποψη, οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, σε θέση όπου βρισκόταν παλαιότερα χριστιανικός ναός καθώς και προγενέστερο μουσουλμανικό τέμενος. Ήταν γνωστό και ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου» λόγω της θέσης του μέσα στο παζάρι των σιτηρών. Μετά την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το Φετιχιέ Τζαμί γνώρισε διάφορες χρήσεις. Αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα αποτελεί επισκέψιμο μνημείο και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Διεύθυνση: Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Πανός & Πελοπίδα, Μοναστηράκι, Αθήνα