Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Λένα Πλάτωνος – φωτο Α. Σιμόπουλος

Δημοσιεύτηκε: 18.04.2024 | Εκδήλωση

Η ουράνια πολιτεία | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στις 17.00 & στις 19.00, στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η είσοδος στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Παρακαλούμε για την άφιξή σας στο χώρο, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Ένα μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ σε φόρμα εντελώς ελεύθερη βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση της Λένας Πλάτωνος και άλλων. Μια ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη σπουδαία Λένα Πλάτωνος για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής.

Πόλεμος πατήρ πάντων: Ένα πλήθος παιδιών προστατευμένο μέσα στον θόλο της προσευχής στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου επεξεργάζεται τον πόνο, τα πάθη και τις χθόνιες δυνάμεις και τελικά οδηγείται στην ενατένιση του φωτός και στην τελική κατάργηση του θανάτου μέσω της Αναστάσεως. Το αίμα των αγίων έτρεξε μέσα στη γη και τη φούσκωσε σαν να ήταν ζυμάρι. Δύο ενήλικοι τραγουδιστές / άγγελοι-γονείς και τα παιδιά του κόσμου: το ταξίδι από τον έναν τόπο στον Άλλο, από την καταστροφή στη λύτρωση. Είδα την Πανάγια Μητέρα να φοράει μαύρα και να κλαίει. Μη μας σκοτώνετε. — Λένα Πλάτωνος

 

Μουσική: Λένα Πλάτωνος

Λιμπρέτο: Βαγγέλης Κοσμίδης σε συνεργασία με τη Λένα Πλάτωνος και την Έλλη Κετετζιάν

Σολίστ Μυρτώ Μποκολίνη, Νικόλας Καραγκιαούρης

Παιδική Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Έλλη Κετετζιάν τσέλο, κρουστά

Ενορχήστρωση, sound design, μείξεις προηχογραφημένων, συνθεσάιζερ: Στέργιος Τσιρλιάγκος, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Κοσμίδης, Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά, Διεύθυνση συνόλου, συνθεσάιζερ: Μιχάλης Παπαπέτρου, Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης

 

ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, πίσω από τον Εθνικό Κήπο και το Κοινοβούλιο, στα όρια ακριβώς του ιστορικού κέντρου και της νέας πόλης. Ο σχεδιασμός του ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ και η οικοδόμησή του διήρκεσε από το 1891 έως το 1897. Μετά την αποπεράτωση του Μεγάρου, η γύρω απ’ αυτό επικλινής έκταση, 25 περίπου στρεμμάτων, διαμορφώθηκε σ’ έναν μεγάλο διακοσμητικό κήπο, ο οποίος, μετά από αρκετές μετατροπές, απέκτησε τη σημερινή του μορφή, αποτελώντας μια όαση στο κέντρο της Αθήνας. Από το 2010 και μέχρι την πανδημία, το 2020, ο κήπος άνοιγε περιστασιακά στο κοινό. Τον Οκτώβριο του 2022, με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποδόθηκε και πάλι στους πολίτες, στους «δικαιωματικούς χρήστες του στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», σύμφωνα με την ίδια. Αντιμετωπίζοντας τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ως συλλογικό αγαθό, η Προεδρία της Δημοκρατίας προσφέρει στο ευρύ κοινό ένα ενεργό πεδίο αναψυχής, διαδραστικής σχέσης με το περιβάλλον, παρακολούθησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συμμετοχής σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 2, Αθήνα