Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; – Τόλγκα Τουζούν

Δημοσιεύτηκε: 22.04.2024 | Εκδήλωση

Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στις 20.00 & 21.30, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (αμφιθέατρο).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Oρατόριο δωματίου για μεσόφωνο, σαξόφωνο, κανονάκι και electronics. Ένα θαλάσσιο κήτος. Ένας «ελάσσων προφήτης». Η Ελπίδα και η Υπακοή ως δίπολα, ως ρόλοι. Το ορατόριο του Tζοβάννι Μπαττίστα Μπασσάνι Ιωνάς (1689), στην πρώτη ελληνική του παρουσίαση, διασκευάζεται από τον Τούρκο συνθέτη Τόλγκα Τουζούν.

Πιάνουμε, λοιπόν, το νήμα που ενώνει τη Δύση και την Ανατολή με επίκεντρο μια ιστορία που συναντάμε σε διαφορετικές θρησκείες, όπως και στην ελληνική μυθολογία. Ο συνθέτης αναφέρει: «Το έργο Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό; αποτελεί μια απόπειρα συμφιλίωσης της ιστορικής απήχησης του ορατορίου του 17ου αιώνα του Τζοβάννι Μπαττίστα Μπασσάνι με ένα σύγχρονο όραμα. Το ίδιο το έργο παρέχει το θεμελιώδες υλικό γι’ αυτήν την επανερμηνεία. Η δομή, τα θεματικά στοιχεία του, τα βασικά μοτίβα, το λιμπρέτο του λειτουργούν ως άγκυρες στην ανάπτυξη της σύγχρονης διασκευής του.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) τόσο στη δημιουργία κειμένου όσο και στη φωνητική σύνθεση. Στοιχεία που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένα να συμπληρώνουν τη θεματική ουσία του ορατορίου, ενσωματώνονται στον μουσικό ιστό. Ταυτόχρονα, οι φωνές που δημιουργούνται από την AI χρησιμεύουν ως πρόσθετα στρώματα στο ηχητικό φάσμα, δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινων και συνθετικών φωνητικών εκφράσεων».

Ο ανθρωπομορφισμός ζώων και ιδεών συνομιλεί με τα ιερά πάθη του ήρωα συνθέτοντας ένα μωσαϊκό στο οποίο χώρεσαν τα πάντα: το θρησκευτικό δράμα, οι υπαρξιακές αγωνίες, η σύγχρονη τέχνη, η κυνική ελαφράδα μιας μεταβατικής εποχής, όχι πολύ διαφορετικής από τη δική μας.

 

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Διασκευή, σύνθεση, στίχοι: Τόλγκα Τουζούν

Εικαστική, ενδυματολογική επιμέλεια: Βαγγέλης Μαντζαβίνος

Αναστασία Κότσαλη μεσόφωνος

Βασίλης Ζιγκερίδης κανονάκι

Γκουίντο ντε Φλάβιις σαξόφωνο

 

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με κύριο σκοπό τη λειτουργία των μουσείων του στην Αθήνα και στην Άνδρο καθώς και την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα βρίσκεται στην Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι και σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα έργα της Συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Μονέ, Ντεγκά, Ροντέν, Τουλούζ-Λωτρέκ, Μποννάρ, Πικάσσο, Μπρακ, Λεζέ, Καντίνσκι, Μιρό, Τζακομέττι, Μπαλίς, καθώς και έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Takis, Chryssa, Στάμος κ.ά. Παράλληλα, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.

Διεύθυνση: Ερατοσθένους 13, Αθήνα