Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ – φωτό Α. Σιμόπουλος

Δημοσιεύτηκε: 18.04.2024 | Εκδήλωση

Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα | 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στις 21.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – KΠΙΣΝ.

Οι προκρατήσεις πραγματοποιούνται στην www.ticketservices.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Καὶ λαβὼν τὸ σῶμα ὁ Ἰωσὴφ ἐνετύλιξεν αὐτὸ σινδόνι καθαρᾷ, καὶ ἔθηκεν αὐτὸ ἐν τῷ καινῷ αὐτοῦ μνημείῳ ὃ ἐλατόμησεν ἐν τῇ πέτρᾳ…

— Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. κζ΄, στιχ. 59-60

Οι καταξιωμένοι αρχιμουσικοί και πιανίστες Κωνσταντίνος Καρύδης και Νίκος Λαάρης συνεργάζονται και πάλι μετά από καιρό, παρουσιάζοντας μια επιλογή ελληνικών έργων για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα εμπνευσμένων από τη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Οι δύο ερμηνευτές σταχυολογούν τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς του παρελθόντος: ο Νίκος Σκαλκώτας συνθέτει για τη θρησκευτικότητα το «Andante religioso», ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνθέτει για τον μοναχισμό τη Βεατρίκη –μουσική που θα συμπεριλάβει στην όπερά του Αδελφή Βεατρίκη– και οι δύο τους για την αναπόδραστη αποδρομή του ανθρώπου από τα εγκόσμια συνθέτουν τη «Marcia funebra» και την Ταφή αντίστοιχα. Κοντά τους, σύγχρονοι συνθέτες όπως οι Περικλής Κούκος και Γιώργος Κουμεντάκης αλλά και συνθέτες τής ανά τον κόσμο ελληνικής διασποράς: ο Μηνάς Μπορμπουδάκης από το Μόναχο καταπιάνεται με την έννοια της Κάθαρσης και ο Γιώργος Τσοντάκης από τη Νέα Υόρκη προσφέρει μερικές από τις Είκοσι ευχαριστίες για τις διδασκαλίες του Ιησού. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν δύο νέες μεταγραφές ορχηστρικών έργων των Μητρόπουλου και Κούκου από τον Κωνσταντίνο Καρύδη.

Έργα των Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Τσοντάκη

Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Λαάρης πιάνο

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 2017 που μετεγκαταστάθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στην Εναλλακτική Σκηνή. Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, χωρητικότητας 1.400 θέσεων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, παγκοσμίως, σύγχρονες αίθουσες λυρικών παραστάσεων. Ο σχεδιασμός, η ακουστική, καθώς και οι τεχνικές δυνατότητες της σκηνής επιτρέπουν στην αίθουσα να φιλοξενεί υψηλών απαιτήσεων παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. Η Εναλλακτική Σκηνή, χωρητικότητας 300-400 θέσεων (ανάλογα με τη διάταξη του θεάματος), από το ξεκίνημά της έως σήμερα, έχει ως σημείο εκκίνησης το μουσικό θέατρο σε όλες τις δυνατές μορφές του, ενώ πολύ σημαντική είναι η έμφαση που δίνει στην πρωτογενή δημιουργία, μέσα από μια συστηματική πολιτική αναθέσεων, και στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου νεότερων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της μουσικής και του θεάτρου.

Διεύθυνση: ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα