Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε: 06.03.2024 | Νέα

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 – Οι επιλεγμένες προτάσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει σήμερα τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024», με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες,  στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024» καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” καταθέτει για ακόμη μία φορά το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στο θεματικό άξονα της «Σύγκρουσης». Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Παράλληλα, μέσω του θεσμού δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό και εντόπιων συνεργατών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντίθεται από τις προτάσεις των δημιουργών, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μίας μορφής τέχνες. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τον θεσμό. Πολλές ευχαριστίες στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, για την πάντα παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες της ΕΛΣ και τα στελέχη του ΥΠΠΟ,  χάρη στην εμπειρία και την αφοσίωση των οποίων, υλοποιείται υποδειγματικά, μια σημαντική πολιτική μας, αυτή της όσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».

Κατά τη διάρκεια/σύγκλιση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2024 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟ “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024” η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

 

Ανά κατηγορία χρηματοδότησης:

Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 34 προτάσεις

Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 29 προτάσεις

Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 7 προτάσεις

 

Επιλεχθείσες προτάσεις ανά τέχνη:

Μουσική : 25

Θέατρο : 19

Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους : 9

Χορός : 7

Εικαστικά/performance: 6

Μουσικό θέατρο : 4

 

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  για το 2024 ήταν:

– Γιώργος Κουμεντάκης – Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ

– Δημήτρης Μαραγκόπουλος – Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες

– Κωνσταντίνος Χατζής – Σκηνοθέτης

– Δάφνις Κόκκινος – Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ

– Συραγώ Τσιάρα – Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

– Νατάσα Τριανταφύλλη – Σκηνοθέτις

– Αναστασία Γκαδόλου – Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή, από το ΥΠΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

– Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού

– Η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Πίνακας αποτελεσμάτων