Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 12.12.2023 | Εικαστικά

Η έκθεση Changes Through the Chains στο Ζιντζιρλί Τζαμί

Η έκθεση σε έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πολιτισμού των Σερρών, πραγματοποιείται από μία Ομάδα Δέκα Νέων Σερραίων καλλιτεχνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Στην έκθεση που έχει ελεύθερο θέμα, τα έργα συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με τον χώρο  χτίζοντας  έναν δίαυλο επικοινωνίας με το μνημείο και γεφυρώνοντας το χρονολογικό χάσμα.  Θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και video performance. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή.

Changes (οι αλλαγές) η λέξη χρησιμοποιείται διφορούμενα στον τίτλο, ως οι διαχρονικές μεταμορφώσεις του χώρου αλλά και της τέχνης ανά εποχή. Οι αλλαγές είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι καλλιτέχνες, οι οποίοι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, φέρνουμε στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέες οπτικές στον χώρο της τέχνης. Είναι η νέα γενιά που με τη συμβολή της και το όραμά της θα προσθέσει στην σημερινή ροή των γεγονότων μια φρέσκια ματιά. Αλλαγές όμως επέρχονται και στον χώρο σημειολογικά και συμβολικά. Ο χώρος διεξαγωγής της έκθεσης αποτελούσε χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της οθωμανικής θρησκείας. Κατά το πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές φθορές και  καταστροφές ως κτίριο αλλά και ως σύμβολο. Πλέον αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό μνημείο, θυμίζοντας τις «αλλαγές» του ως αρχιτεκτονικό δημιούργημα.

Chains (αλυσίδες), προέρχεται από την ονομασία του αρχιτεκτονικού μνημείου. Το Τζαμί αποκαλείται «Zιντζιρλί Τζαμί» που σημαίνει «τζαμί των αλυσίδων». Ο τίτλος αποδίδεται ως λογοπαίγνιο «δια μέσω των αλλαγών» που φέρνουν οι «αλυσίδες/ Zιντζιρλί». Αλλαγές στο ίδιο το Τζαμί ως χώρο, αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες ως συνεχώς μεταβαλλόμενοι αρωγοί νέων ιδεών στην τέχνη. Σκοπός η συνεισφορά τους στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και η ανοιχτή συνομιλία του σήμερα με το παρελθόν Through (δια μέσω) προσωπικών μορφών εικαστικής έκφρασης.

Βασική επιδίωξη, η ανάδειξη των σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν τους εικαστικούς του σήμερα. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, η Έκθεση δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους και διαμέσου αυτής να έρθουν οι ίδιοι και το  έργο τους σε επαφή με τους θεατές. Μέσα από διαδικασίες αναστοχασμού και ανασύνταξης, υιοθετώντας διάφορα μέσα και τεχνικές, οι καλλιτέχνες δημιουργούν εικόνες που αναφέρονται στην πολλαπλότητα νοήματος  που διέπει τη σύγχρονη εικαστική πράξη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

  1. Κωνσταντίνα Δημάδη
  2. Χαρά Θεοδώρου
  3. Μαρία Μιντιούρη
  4. Ευπραξία Μπαντάζου
  5. Έλενα Μπάρμπα
  6. Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου
  7. Αικατερίνη Σύκα
  8. Θοδωρής Τράμπας
  9. Μ_a_z_e_y_e
  10. Αρσινόη Σωτηρία Τσορμπάρη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 -14:00, Τρίτη κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ζιντζιρλί Τζαμί
Ανατολικής Θράκης 12, Σέρρες
Πληροφορίες:  2321 064454 (Ζιντζιρλί Τζαμί)

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Έλενα Μπάρμπα, Θοδωρής Τράμπας

Επιμέλεια Κειμενου: Ίλια Κατσαρίδου,Post doc TTHE,Ιόνιο πανεπιστήμιο, Διδάσκουσα ΑΠΘ

Επιμέλεια Δελτίου Τύπου: Έλενα Μπάρμπα, Θοδωρής Τράμπας

Επιμέλεια Αφίσας: MAZEYE

Φωτογραφία Αφίσας: Θωμάς Παπαδόπουλος