Η πλατφόρμα πολιτισμού του

ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO 📸 Ε. Θέου

Δημοσιεύτηκε: 08.07.2023 | Εκδήλωση

ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO – Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Αυγούστου, στις 19.20, στον Αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών, στο Λασίθι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

1 & 2 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι

Παραγωγή: Vasistas

 Κατηγορία: Θέατρο

Ώρα Έναρξης: 19:20

Διάρκεια: 70′

 

Για τις προκρατήσεις δελτίων εισόδου στα ελληνικά πατήστε ΕΔΩ

For pre-booking in english press HERE

 

Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών, Λασίθι

 

Η παράσταση ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO, σε σκηνοθεσία και δραματουργία Ευθύμη Θέου, θα παρουσιαστεί στον Αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών στο Λασίθι την Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 19.20, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Δύο ερμηνευτές συστήνουν στο κοινό έναν αρχαιολογικό χώρο, όχι από την πλευρά της ανθρώπινης δράσης, αλλά ως πεδίο των μη ανθρώπινων όντων, των ζώων που τον έχουν κατοικήσει διαχρονικά. Από τα ζώα του παρελθόντος, αυτά που αναγνωρίζουμε στα γεωλογικά απολιθώματα και το αρχαιολογικό υλικό, στα ζώα που ζουν εκεί σήμερα και ως και τις προοπτικές για το μέλλον τους. Μια επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, προς μια πιο συνολική κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος.

Η παράσταση ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δεκάχρονης δράσης της καλλιτεχνικής ομάδας για έναν συνδυασμό του θεάτρου και της αρχαιολογίας που αγαπά να διερευνά: πώς μπορούν θεατρικά μέσα να χρησιμοποιηθούν για να προσεγγιστεί με νέα ματιά το αρχαιολογικό υλικό, ενισχύοντας παράλληλα και τους δεσμούς με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, αλλά και πώς μπορούν αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή, η μελέτη των ευρημάτων κλπ.) να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific θεατρικού έργου.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Με αφορμή τη ζωή ενός σκύλου, της Μίκας, από το 1998 έως το 2016, ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες μια άναρχη περιδιάβαση στον χώρο και τον χρόνο με οδηγό τις αρχαιολογικές μαρτυρίες στα Γουρνιά. Στην πορεία, η ματιά μας άλλαξε: ο κόσμος άρχισε να μας αποκαλύπτεται ως ένα περιβάλλον που σφύζει από ζωή – μέσα από αφάνταστα διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης, που μας επιτρέπουν να βρεθούμε και εμείς οι ίδιοι/ες έξω από τα – συχνά αποπνικτικά – όρια των ανθρώπινων επιλογών. Στο έργο μας, η αρχαιολογία κάνει ό, τι ξέρει να κάνει καλά: να δίνει πρόσβαση σε «άλλες» ζωές, και, κυρίως, να κινητοποιεί τη μνήμη – να βοηθάει να θυμηθούμε εκείνα που έχουν ξεχαστεί. Και τότε, ξαφνικά, είδα στα μάτια του το βλέμμα του σκύλου του Λεβινάς, που στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν ο μόνος που αγνόησε τις αλυσίδες των μελλοθάνατων. Κι έτρεξα προς το μέρος του!

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Ευθύμης Θέου

Μουσική: Θανάσης Δεληγιάννης

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου

Ειδικές Κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος

Ερμηνεύουν: Θεανώ Μεταξά, Ευθύμης Θέου

Επιστημονική συνεργάτρια: Δήμητρα Μυλωνά

Εκτέλεση παραγωγής: VASISTAS/ Μαρία Δούρου