Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Πύλη Beule στην Ακρόπολη 1885-1890

Δημοσιεύτηκε: 05.06.2023 | Βιβλίο

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων: Το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων υποδέχεται το κοινό

Σε λειτουργία τίθεται η νέα διαδικτυακή Πύλη (haas.culture.gr) του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων ενώ το κτήριο επί της οδού Ψαρομηλίγκου 22 (Θησείο), ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 από 10.00-15.00 ξεναγήσεις στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων επί της οδού Ψαρομηλίγκου 22 (Θησείο).

Κτήριο Ιστορικού Αρχείου Ψαρομηλίγκου 22

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν:

      • Στη νέα διαδικτυακή Πύλη (haas.culture.gr) του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων. Η λειτουργία της διαδικτυακής Πύλης θα προσφέρει στον ψηφιακό επισκέπτη τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως μελέτης ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος από την πληθώρα των αρχειακών τεκμηρίων. Διοικητικά έγγραφα, φωτογραφίες, κατάλογοι αρχαιολογικών μουσείων, τηλεγραφήματα, σχέδια, χάρτες, προσωπικά σημειώματα συνιστούν τις σημαντικότερες κατηγορίες τεκμηρίων, που παρήχθησαν κατά τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αναδεικνύοντας όψεις της άγνωστης στο ευρύ κοινό ιστορικής διαδρομής της από την ίδρυσή της το 1834.  Μείζονος σημασίας για τη διοικητική διαδρομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι και τα πρακτικά των Συνεδριάσεων Αρχαιολογικών Συμβουλίων των ετών 1899-1989.

Ωράριο λειτουργίας της Ακρόπολης και Γραμμάτια Εισόδου

Διακριτά αρχειακά σύνολα αποτελούν ένα ογκώδες φωτογραφικό Αρχείο αποτελούμενο από χιλιάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες νεώτερων κτηρίων, υπηρεσιακά και προσωπικά Αρχεία αφυπηρετησάντων αρχαιολόγων, αλλά και αρχειακοί φάκελοι που έχουν παραχωρηθεί από περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, μία ιδιαίτερη κατηγορία επιλεγμένων τεκμηρίων από το Ιστορικό Αρχείο και τις περιφερειακές υπηρεσίες αρχαιοτήτων ΕΦΑ Φωκίδας, ΕΦΑ Δωδεκανήσου και ΕΦΑ Κυκλάδων, αφορούν στην αρχαιολογική δράση και έρευνα στις περιοχές ευθύνης τους.

Δέσμη εισιτηρίων Ακροπόλεως

Πρόγραμμα τελετής θεμελίωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου

Σταδιακά η Διαδικτυακή Πύλη θα εμπλουτίζεται με νέο αρχειακό υλικό, ποικίλης θεματολογίας, αλλά και θα ενημερώνει το κοινό για τις δράσεις του Ιστορικού Αρχείου.

  • Στην έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ουαιώνα», που φιλοξενείται στο κτήριο του Αρχείου. Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο την διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων αρχαιολόγων της Υπηρεσίας. Στις θεματικές ενότητες της έκθεσης αποτυπώνεται η κρατική μέριμνα για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, τις ανασκαφικές έρευνες και τα δημόσια έργα. Ακόμη παρουσιάζονται η δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η ίδρυση των ξένων αρχαιολογικών σχολών, η διάσωση και προστασία των μεσαιωνικών μνημείων και τα πρώτα βήματα της βυζαντινής αρχαιολογίας.

Εκθεσιακός χώρος

  • Στο εργαστήριο συντήρησης χάρτου, που λειτουργεί στο Αρχείο

Κατά την ξενάγηση στο εργαστήριο οι συντηρητές του Αρχείου θα παρουσιάσουν τις μεθόδους συντήρησης παλαιών εγγράφων, ενώ για την καλύτερη κατανόηση των πρακτικών συντήρησης του χαρτιού, θα προβάλλεται και βίντεο.