Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023

Δημοσιεύτηκε: 09.05.2023 | Μουσεία

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαϊου) για το 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», με τιμώμενο φορέα από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Την ημέρα του εορτασμού, Πέμπτη 18 Μαϊου 2023, η είσοδος είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.
Κεντρική Εκδήλωση: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023, ώρα 19:00, Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας»  (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

Στόχος 13  Δράση για την κλιματική αλλαγή

Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ευρύτερα κοινωνικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποφάσισε να είναι τα Μουσεία του Ιδρύματος τιμώμενοι φορείς για το 2023.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023, και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, οδός Ερατοσθένους 13 στην Αθήνα.

Την Πέμπτη, 18 Μαΐου, στο Μουσείο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).  Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που διατίθενται σε ειδικό έντυπο, διαθέσιμο ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και από εδώ:

IMD_2023_Program_WEB