Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει με δανεισμό εβδομήντα δυο αρχαίων έργων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου/Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού, στην έκθεση με τίτλο “Islanders: The Making of the Mediterranean”, η οποία παρουσιάζεται στο Fitzwilliam Museum του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Fitzwilliam Museum, Being an Islander: Art and Identity of the Large Mediterranean Islands, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό και ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στη Σίφνο και εξετάζει μέσα από μια σύγχρονη ματιά την ενίοτε παράδοξη φύση της νησιωτικής ζωής.
Άποψη της έκθεσης
Στόχος της έκθεσης είναι η διερεύνηση της έννοιας της νησιωτικής ταυτότητας στη Μεσόγειο με αναφορές στην Κύπρο, την Κρήτη και την Σαρδηνία από την εποχή του Χαλκού έως και τους ιστορικούς χρόνους, καθώς και η δημιουργία του ερμηνευτικού πλαισίου για την κατανόηση των αρχαιολογικών ευρημάτων μέσω της άρσης του στερεοτύπου ότι οι νησιωτικές κοινωνίες αποτελούν απομονωμένα συστήματα.
Η αφήγηση της έκθεσης περιλαμβάνει έννοιες όπως η κατοίκηση, η εξέλιξη και η οικονομία των οικισμών, η αρχιτεκτονική, οι πρακτικές ταφής και η διαμόρφωση των πολιτιστικών ταυτοτήτων στα τρία μεγάλα νησιά της Μεσογείου καθώς και των ευρύτερων πολιτικών και οικονομικών συστημάτων.
Κάλαθος με τοξοειδή λαβή και κυπελλίδιο στα χείλη (αρ. ευρ. Π11053), Καρφί Λασιθίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Η παρουσίαση των αρχαίων έργων από την Κρήτη (αγγεία, σφραγιδόλιθοι, ειδώλια, μία επιγραφή, και ένα νόμισμα) στοχεύει στην προβολή πτυχών της πολιτισμικής ταυτότητας της μινωικής Κρήτης, όπως διαμορφώθηκαν μέσω της επικοινωνίας με τις Κυκλάδες, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ανατολή και όπως μαρτυρείται από τις ταφικές πρακτικές, την τεχνολογία, την σφραγιδογλυφία, τις θρησκευτικές δοξασίες και το εμπόριο. Επιχειρείται επίσης η σύνθεση των διαδοχικών ιστορικών φάσεων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού με την παρουσίαση σαράντα οκτώ οστράκων κεραμικής διαφόρων περιόδων, προϊόντα ανασκαφών της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, από τη συλλογή στο Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού.
Όστρακα υστερομινωικής κεραμικής, Κνωσός, Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού/Βρετανική Σχολή Αθηνών
Καθώς η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τη σύγχρονη νησιώτικη ταυτότητα, ολοκληρώνεται με τρία ποιήματα, ένα από τα οποία είναι η «Ιθάκη» του Καβάφη, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και αγαπητά διεθνώς ελληνικά ποιήματα.
Σκαραβαίος από σαρδόνυχα (αρ. ευρ. Σ –Κ 48), Φαιστός, 2100 -1900 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης έργα από τις αιγαιακές και κυπριακές συλλογές του Fitzwilliam Museum και του Museum of Classical Archaeology του Πανεπιστημίου του Cambridge, από το British Museum στο Λονδίνο, το Ashmolean Museum του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το Museum of Archaeology and Anthropology στο Cambridge, το National Archaeological Museum of Cagliari στη Σαρδηνία και το Civico Museo Archeologico “Villa Abbas” στη Σαρδηνία.