Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Μαρμάρινος κορμός αγάλματος Μινώταυρου, από σύμπλεγμα με τον Θησέα (ΕΑΜ Γ 1664 α) Αθήνα, Πλάκα (Ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 5ου αι. π.Χ.) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημοσιεύτηκε: 21.02.2023 | Μουσεία

«Λαβύρινθος: Κνωσσός, μύθος και πραγματικότητα»: Θησαυροί του μινωικού πολιτισμού στην Οξφόρδη

Τα μυστικά του παλατιού της Κνωσού και η αναζήτηση του λαβύρινθου ξεδιπλώνονται στη μεγάλη έκθεση του Ashmolean Museum of Art and Archaeology του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουλίου 2023, με 118 εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας συμμετέχει με το δανεισμό 118 αρχαίων έργων από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου στην έκθεση “Labyrinth: Knossos, Myth and Reality” στο Ashmolean Museum of Art and Archaeology του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουλίου 2023 και η διοργάνωσή της συμπίπτει χρονικά με την ψηφιοποίηση του αρχείου Sir Arthur Evans από το Ashmolean Museum, το οποίο περιλαμβάνει τα πρωτότυπα ημερολόγια ανασκαφής, αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες από τις ανασκαφές στην Κνωσό. Τα ελληνικά έργα, αγγεία, ειδώλια. αγαλμάτια, τμήματα τοιχογραφιών, κοσμήματα, νομίσματα και βιολογικά κατάλοιπα, συνεκτίθενται με έργα από τις συλλογές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (αγγεία, κοσμήματα, χάρτες, σχέδια, ημερολόγια του Evans και αντίγραφα έργων), καθώς και γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, το Μουσείο του Λούβρου-Avignon, το Manchester Museum, το Victoria and Albert Museum, το National Maritime Museum στο Λονδίνο και τη Συλλογή Farringdon.

Χρυσό δακτυλίδι με παράσταση Θείου Ζεύγους (ΕΧ-Α 1710) Πόρος, ΥΜ Ι. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

 

Σύμφωνα με το μύθο, ο περίτεχνος λαβύρινθος της Κρήτης χτίστηκε στην Κνωσό για να αιχμαλωτίσει τον τρομακτικό Μινώταυρο. Το ανάκτορο της Κνωσού, που ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε πριν από περισσότερο από 100 χρόνια, ήταν την Εποχή του Χαλκού, το κέντρο του μινωικού πολιτισμού, των ανθρώπων που ονομάζονταν Μινωίτες από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα.

Πήλινος πιθαμφορέας με παράσταση χταποδιού (AMH Π 15059) Ανάκτορο Κνωσού, LM IIIA, 1450-1400 π.Χ. Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου

 

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικεντρώνεται στην Κνωσό και περιλαμβάνει αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδος, καθώς και εκθέματα από το Αρχείο του Sir Arthur Evans στο Ashmolean, μαζί με μια αποκλειστική εμπειρία του Knossos Palace από το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Assassin’s Creed Odyssey καθώς και μια ψηφιακή οπτικοακουστική εγκατάσταση δύο οθονών, διάρκειας 18 λεπτών, με τίτλο A RESTORATION (2016) από τη βραβευμένη με Turner καλλιτέχνιδα Elizabeth Price, η οποία παρουσιάζεται στην τρίτη γκαλερί.

Στιγμιότυπο από την αποκλειστική εμπειρία του Παλατιού της Κνωσού, που παρουσιάζεται στην έκθεση, από το βιντεοπαιχνίδι Assassin’s Creed Odyssey. ©Assassin’s Creed & Ubisoft Entertainment

 

Ο αρχαιολόγος Sir Arthur Evans ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στην Κνωσό στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ σε εκείνον οφείλεται η μερική αποκατάσταση του παλατιού στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο.

Στόχος της έκθεσης είναι η βαθύτερη ανάγνωση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού μέσω της παρουσίασης της αρχαιολογικής έρευνας, με αναφορές και στη συμμετοχή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών από την πρώτη επίσκεψη του Arthur Evans το 1894 μέχρι και σήμερα, καθώς και της σύνθεσης μιας πληρέστερης εικόνας για τις διαδοχικές ιστορικές φάσεις του τόπου.

Θραύσμα τοιχογραφίας με παράσταση σφίγγας (Τ51) Ανάκτορο Κνωσού, κονίαμα με παράσταση τοιχογραφίας, ΥΜ Ι-ΙΙΙ, 1600-1190 π.Χ. Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, με αφετηρία τις πρώτες σύγχρονες ανασκαφές στο χώρο τη δεκαετία του 1870 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθως, εστιάζει στην περίοδο των ανασκαφών και την αναστύλωση του Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό, μέσω τις παρουσίασης έργων από τις ανασκαφές του Έβανς καθώς και υλικού από το αρχείο Sir Arthur Evans του Ashmolean Museum.

Πήλινο αγγείο σε μορφή πετεινού (AMH Π 22179) Κνωσός, Βόρειο Νεκροταφείο, Ανατολίζουσα Περίοδος Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου

 

Η έκθεση ολοκληρώνεται με  ευρήματα από τις μεταγενέστερες ανασκαφές του 20ου αιώνα έως και σήμερα, με στόχο την αρχαιολογική κατανόηση του χώρου όπως έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, από τις ιδέες του Έβανς, τις ανακαλύψεις του Γιάννη Σακελλαράκη στην Ανεμοσπηλιά και του Πίτερ Γουόρεν στην Κνωσό.

Οι πολυμεσικές εφαρμογές που πλαισιώνουν την έκθεση, προσφέρουν στον επισκέπτη την δυνατότητα εικονικής περιήγησης στο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Πήλινο ρυτό κεφαλής ταύρου (AMH Π 1016) Μικρό Ανάκτορο, LM II-III A1 1450-1375 π.Χ. Αρχ. Μουσείου Ηρακλείου

 

Δείτε το βίντεο της έκθεσης Labyrinth: Knossos, Myth and Reality εδώ: