Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Το «Ανοιγάρ’μνήμης» (η κλειδαριά) προέκυψε από το ανοιγάρ’ που ο Κώστας Αλεξανδρίδης έφερε από την Τραπεζούντα, όταν εντόπισε τον μύλο του προπάππου του στην πόλη, 70 χρόνια μετά. Την ιστορία μπορεί κανείς να ακούσει επισκεπτόμενος την έκθεση.

Δημοσιεύτηκε: 11.11.2022 | Εικαστικά

«Ανοιγάρ’μνήμης» 100 κειμήλια αφηγούνται

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ η επετειακή έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου 2023.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Εκατό κειμήλια αφηγούνται τον πολιτισμό των κατόχων τους. Εκατό επιλεγμένα κειμήλια από τη συλλογή του Κώστα Αλεξανδρίδη, μια συλλογή 46 ετών! Εκατό υλικά τεκμήρια μνήμης – πριν το 1922 – δίνουν απαντήσεις για τον αστικό και αγροτικό βίο της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας.

Η ραπτομηχανή της Αθηνάς Αντωνιάδου, που από την Τραπεζούντα το 1916, βρέθηκε στη Ρωσία, στο Καζακστάν, έπειτα στην Ελλάδα, από την Κυψέλη… στις Ροβιές Ευβοίας και σώθηκε από τις πυρκαγιές του 2020! Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει την ιστορία της ραπτομηχανής στην έκθεση.

Έξι επαγγέλματα, του σιδερά, του ράφτη, του καφετζή, του καλαθά, του χαλκωματά και του τσαγκάρη, συνομιλούν με το genuis loci του χώρου του Ισλαχανέ, εκεί που κάποτε, ορφανά αγόρια, διδάσκονταν τέχνες και τεχνικές, όπως του σιδερά και του τσαγκάρη, για να γίνουν επαγγελματίες.

Οι τεμιρτζήδες (σιδεράδες) του Πόντου, συναντιούνται στην έκθεση, με τους σιδεράδες του Ισλαχανέ.

Έξι καταστήματα της Τραπεζούντας των αρχών του περασμένου αιώνα αναβιώνουν, ξεκλειδώνοντας τη μνήμη, μέσα από αφηγήσεις προσφύγων – ιστορίες που ακούγονται κι άλλες που διαβάζονται – με επιλεγμένη μουσική υπόκρουση του λαογραφικού αρχείου «Στάθη Ευσταθιάδη».

Ένας ολόκληρος δρόμος στην Τραπεζούντα, ονομαζόταν, τα Κουντουράδικα (τα παπουτσάδικα). Το Υποδηματοποιείον «Τα Κουντούρας» του Κωνσταντίνου Ανδρονικίδου, υπήρχε στην Τραπεζούντα έως το 1922. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει την ιστορία για τα «μέστια του Γιώργ’» σε ηχητική απόδοση.

Προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια, ιστορίες και εργαλεία, άνθρωποι και αντικείμενα σε μία έκθεση φόρο τιμής στη μνήμη.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων.

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης

Ώρες επισκέψεων : Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00, Τετάρτη 10.00-20.00

Επισκέψεις σχολείων κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας: 2310.206.910

Υπεύθυνη ξεναγήσεων: Αρετή Κονδυλίδου