Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη σύσκεψη εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με την Υπουργό Πολιτισμού του Μεξικού Alejandra Frausto Guerrero. Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το μείζον ζήτημα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που αφορούν όχι μόνον στην υλική, αλλά και την άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά. Η Υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού συνεχάρη τη Λίνα Μενδώνη για την συμφωνία της επιστροφής από τις ΗΠΑ των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη δυσκολία τεκμηρίωσης που απαιτούν οι δικαστικές διαδικασίες. Συνεργασία στον τομέα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο κρατών ήδη υφίσταται. Η Υπουργός Alejandra Frausto Guerrero ανταποκρινόμενη, το 2020, σε σχετικό αίτημα της Λίνας Μενδώνη είχε αποστείλει υποστηρικτική επιστολή υπέρ της Ελλάδας στο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό στη χώρα μας του χάλκινου ιππαρίου, του 8ου αι.π.Χ.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, προκειμένου Ελλάδα και Μεξικό να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο δράσης και να οικοδομήσουν συνέργειες για την παράνομη διακίνηση εφαρμόζοντας όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών. Σημειωτέον ότι το Μεξικό είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου τους UNESCO (2021-2025) και μέλος της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην οποία εξελέγη, όπως και η Ελλάδα, το 2021. Στο πλαίσιο αυτό το Μεξικό έχει εκφραστεί υπέρ της επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Επίσης, Ελλάδα και Μεξικό μετέχουν και συνεργάζονται στο πλαίσιο του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών. Η Ελλάδα, το 2020, στήριξε την υποψηφιότητα του Μεξικού, ώστε να καταστεί πλήρες μέλος του FAC.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας των Μουσείων των δύο χωρών, την ανταλλαγή εκθέσεων, αλλά και τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας και συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η μεξικανική πλευρά για την πολιτική της χώρας μας, της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Εκτενής ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη ανταλλαγών και εκθέσεων σε θέματα χειροτεχνίας, ιδιαίτερα υφαντικής και κεραμικής. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα του κινηματογράφου. Ηδη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται με τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Μεξικού για την προώθηση ελληνικών ταινιών. Επίσης, δυναμικά συμμετέχει το Μεξικό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Δεδομένης της μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας και στις δύο χώρες, συμφωνήθηκε η ενίσχυσή της και σε επίπεδο συνεργασιών.
Τέλος η Λίνα Μενδώνη και η Alejandra Frausto Guerrero συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης και ανανέωσης της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία χρονολογείται από το 1982.