Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 15.08.2022 | Εκδήλωση

Ισλαχανέ – Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ»

Η παράσταση παρουσιάζεται στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

5 & 6 Σεπτεμβρίου, Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη

Παραγωγή: Ι. Μακρή  Ν. Διαμαντής & Σία  Εταιρεία Θεάτρου Σημείο

Κατηγορία: Θέατρο

 Ώρα Έναρξης: 19:00
Διάρκεια: 90’

 

Προκρατήσεις θέσεων για 5 Σεπτεμβρίου

Προκρατήσεις θέσεων για 6 Σεπτεμβρίου

Το Θέατρο Σημείο, με νοηματικό ιστό τη μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και της Θεσσαλονίκης, προτείνει μια διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922.

Στον πυρήνα του βρίσκονται δέκα θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά.

Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα, και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση-χειρονομία. Τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πέρσι και φέτος τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ευκαιρία για αποτίμηση και επαναπροσδιορισμό. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτίζουν πλευρές της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Νίκος Διαμαντής

Επιμέλεια: Ιωάννα Μακρή

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ελένη Κυραμαργιού ,Αρετή Κονδυλίδου

Επιμέλεια εικαστικής Έκθεσης: Φοίβος Σακαλής

Εικαστικοί: Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργος Λάππας, Εύα Στεφανή

Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική, λειτουργία των λυγμών : Δημήτρης Μαραμής

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Δημόσιες σχέσεις: Άρης Ασπρούλης

Πρόγραμμα – Αφίσσα A4 Design

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Μουσικός επί σκηνής Ασπα  Ανωγιάτη

Συμμετέχει ο Κώστας Βόμβολος

Στούντιο: Athens Soundhouse 

ηχογράφηση-μίξεις: Γιώργος Φραγκέλης

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Δανάη Μπερή σοπράνο

Ανδρέας Καραούλης τενόρος

Γιώργος Παπαδάκης μπάσος

Μιχάλης Πορφύρης έγχορδα

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Μεχτίδη και τις εκδόσεις Μαλλιάρη.

 

Συγγραφείς, πρωτότυπα κείμενα: Άκης Δήμου, Ισίδωρος Ζουργός, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τσιμάρας Τζανάτος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, Γιάννης Χρυσούλης

Ηθοποιοί, ερμηνευτές: Ανδρέας Κολίσογλου, Λητώ Μεσσήνη, Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος ΜίχοςΔανάη Μπερή, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Έλενα Τοπαλίδου

*Συμμετέχουν επίσης:  Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και Αρμένιοι μουσικοί.

**  η περιπατητή παράσταση θα ξεκινάει στις 19:00 από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού,  η οποία βρίσκεται 5 λεπτά από το ΙΣΛΑΧΑΝΕ και θα συνεχίζεται μετά τις 19:30 περνώντας στο εσωτερικό του Πολυχώρου