Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Εξωτερική άποψη Πινακοθήκης

Δημοσιεύτηκε: 25.08.2022 | Μουσεία

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο: Πολύτιμα έργα νεολληνικής τέχνης στη συλλογή της

Το μουσείο, στο οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα το σήμα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προστέθηκε στον κατάλογο των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ μουσείων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988 και έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Ισόγειο Πινακοθήκης, αιθ.1

Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος από παλιά είχε στόχο τη δημιουργία μιας μικρής αλλά εκλεκτής Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής του. Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα που συνέλεξε ο ιδρυτής και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο που έκτισε ειδικά για να στεγάσει τη Συλλογή του.

Ισόγειο Πινακοθήκης, αιθ.1

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης αποτελείται από την αντιπροσωπευτική αυτή ενότητα των 200 έργων ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής ‒ ένα σύνολο από εικόνες εικαστικής δημιουργίας που καταγράφουν τις κυριότερες θεματικές κατηγορίες και τις τάσεις που επικράτησαν από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας, και ορίζουν τη μορφή και το περιεχόμενο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Α’ Υπόγειο Πινακοθήκης, αιθ.2

Συγκεκριμένα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων μας δημιουργών των τελευταίων δύο αιώνων: Λύτρας, Γύζης, Τσόκος, Μποκατσιάμπης, Ράλλης, Ξυδιάς, Πανταζής, Βολανάκης, Προσαλέντης, Αλταμούρας, Χατζής, Λεμπέσης, Ιακωβίδης, Σαββίδης, Παρθένης, Ροϊλός, Οικονόμου, Γεραλής, Γερμενής, Αραβαντινός, Φλωρά-Καραβία, Βυζάντιος, Κογεβίνας, Τσίγκος, Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Νικολάου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Μιχαήλ Οικονόμου (1888-1933)
“Το σπίτι που ονειρεύεται”
Λάδι σε χαρτόνι, 40Χ69 εκ.

Η ξενάγηση στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης και τις κυριότερες τάσεις της, μέσα από την μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης,  φτάνει ως τις μέρες μας με έργα σύγχρονων δημιουργών όπως των Μαλάμου, Μόραλη, Μπότσογλου, Μουστάκα, Πανιάρα, Πρέκα, Σόρογκα, Σπεράντζα, Τέτση, Φασιανού, Χάρου και άλλων.

Α’ Yπόγειο Πινακοθήκης, αιθ.3

Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες της περιόδου του 19ου & 20ου αιώνα.

Στόχος της Πινακοθήκης είναι να ανανεώνεται, να παρουσιάζει καινούργια ερεθίσματα στον επισκέπτη και να συμβάλλει έτσι στη διάδοση της τέχνης. Εκτός από τη Μόνιμη Έκθεση, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις – θεματικές, αναδρομικές, ομαδικές ή άλλες ειδικότερου ενδιαφέροντος, με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού.

Β’ Υπόγειο Πινακοθήκης, αιθ.4 – Έκθεση φωτογραφίας Κώστα Μπαλάφα

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση επιστημονικών συμποσίων, ημερίδων, ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ το Εικαστικό εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί σε τακτική βάση για τα παιδιά της περιοχής. Πλούσια είναι τέλος και η εκδοτική δραστηριότητα του μουσείου.

Β’ Υπόγειο Πινακοθήκης, αιθ. 5β

Χάρη στην πολύτιμη δωρεά του του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν όλα τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής, ώστε η Πινακοθήκη να μπορεί να υποδέχεται πλέον άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Σήμερα, 30 χρόνια και πλέον από την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό, ενώ οργανώνονται σε ετήσια βάση οι μεγάλες περιοδικές εκθέσεις και οι εκδηλώσεις της Πινακοθήκης. Το μουσείο αποτελεί πλέον πόλο έλξης για περίπου 20.000 επισκέπτες το χρόνο από όλη την Ελλάδα και για πολλά σχολεία της γύρω περιοχής.