Στο ακριτικό Καστελλόριζο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που καθιστά για ακόμη μία φορά το νησί σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ με την ιστορία και τον πολιτισμό. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διεξάγεται από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου 2022.
Η διοργάνωση έχει εδραιωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, καθώς φέτος κατατέθηκαν 790 υποψηφιότητες από 100 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων η προκριματική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους σκηνοθέτες, επέλεξε τις 30 καλύτερες από 25 χώρες για να διαγωνιστούν. Στο πλαίσιο του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ -όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων- το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του ΕΚΚ, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Από φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» εδραιώνει και θα απονέμει Βραβείο FIPRESCI, που θα δίδεται από τριμελή επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.
Η φετινή τελετή έναρξης στις 21 Αυγούστου ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και στη μνήμη του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη. Οι κάτοικοι του νησιού και οι καλεσμένοι του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία τεκμηρίωσης «Radiography of A Family» της Rirouzeh Khrosrovani. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη μουσική συναυλία με τίτλο «Αροθυμώ και Τραγουδώ» και την ερμηνεύτρια Ηρώ Σαΐα.
Τη μουσική επένδυση των διαλειμμάτων έχουν αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), καθώς και το συγκρότημα DUETΤO 16. Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «A Death for Peace. Mahatma Gandhi and the Impossible Quest» του Arnaud Mandgaran, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη, ενός από τους τελευταίους μαθητές του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, τον οποίο θα πλαισιώσει το μουσικό σύνολο ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, που αποτελείται από τους σολίστες Δημήτρη Παπαγγελίδη (κλασική κιθάρα), Σπύρο Παγιάτη (πιάνο), Δημήτρη Κουφογιώργο (μαντολίνο) και Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη (βιολοντσέλο).
Το Πανόραμα του φετινού Φεστιβάλ έρχεται ριζικά αναβαθμισμένο, φιλοξενώντας στο μεγάλο πανί του τόσο ταινίες σταθμούς που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο του ντοκιμαντέρ όσο και παγκόσμιες και πανελλαδικές πρεμιέρες που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τα διεθνή φεστιβάλ. Φέτος λαμβάνουν μέρος εκτός διαγωνισμού 38 ντοκιμαντέρ, τα οποία ιχνηλατούν και αναδεικνύουν το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι.
Ειδικά αφιερώματα θα διεξαχθούν σε «ογκόλιθους» της ελληνικής κινηματογραφίας, όπως ο αείμνηστος Ροβήρος Μανθούλης. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θα φιλοξενηθούν τρεις ταινίες (του Θανάση Νέτα, του Λάκη Παπαστάθη και της Εύας Στεφανή) από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω», μία δράση υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριος χορηγός), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.
Στα highlights του προγράμματος, η πρώτη πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon», για το οποίο το Φεστιβάλ οφείλει θερμές ευχαριστίες στον γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη. Επίσης, ειδικές ευχαριστίες οφείλονται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στον γγ, Δημήτρη Φραγκάκη, για την ευγενική υποστήριξή του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου, «το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου τροφοδοτεί την καλλιτεχνική ανησυχία και τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε ξεχωριστούς λαούς και πολιτισμούς, αναδεικνύει την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του Καστελλόριζου και προάγει με τον καλύτερο τρόπο την κινηματογραφική τέχνη και τις διεθνείς συνεργασίες ανάμεσα σε λαούς και καλλιτεχνικούς δημιουργούς».
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη ή και χορηγία του υπουργείου Εξωτερικών-Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Εσωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).
Δείτε περισσότερα για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου εδώ: https://beyondborders.gr/