H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Ημέρα της Ευρώπης – 9 Μαΐου 2022

Δημοσιεύτηκε: |

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην  Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η σημερινή 72η επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης συμπίπτει με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της έχουν καταδικάσει, παρέχοντας στήριξη στον ουκρανικό λαό.

Στέρεο θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αποτελεί η κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας.

📸 Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Σημαντικό τεκμήριο παρέχει η χάλκινη αναθηματική περικεφαλαία κορινθιακού τύπου (7ος αι. π.Χ.) με εγχάρακτη απεικόνιση της φημισμένης μυθολογικής παράστασης της Ευρώπης πάνω στον ταύρο, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Δία να ερωτεύεται παράφορα την πανέμορφη Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά Αγήνορα και αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας. Μεταμορφωμένος σε ταύρο την αρπάζει και τη μεταφέρει στη ράχη του, στην Κρήτη.

Exit mobile version