Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Δημοσιεύτηκε: 11.04.2022 | Εκδήλωση

Στο λυκαυγές της άνοιξης | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου στις 18.00 και στις 19.00 (διάρκεια: περ. 20΄) στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (χωρητικότητα έως 160 άτομα).

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Λυκαυγές ονομάζεται η χρονική περίοδος από τη στιγμή που το σκοτάδι διαλύεται μέχρι να ανατείλει ο ήλιος. Όταν μέσα στο βαθύ σκοτάδι αχνοφέγγει μια υποψία φωτός και η φύση ανυπομονεί να ξυπνήσει. Έτσι κι εμείς, στις πένθιμες, ατελείωτες, θαρρείς, μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ανυπομονούμε για την Ανάσταση που αχνοφέγγει πότε ως υποψία και πότε ως βεβαιότητα. Στο λυκαυγές της άνοιξης ψελλίζουμε τραγούδια προσβλέποντας στο «γλυκύ Έαρ» που θα φέρει την καρδιακή μας ανθοφορία.

Η φωνή ως το τέλειο μουσικό όργανο, το κανονάκι ως ο πολύχορδος κανόνας της Ανατολής και η βιόλα ντα γκάμπα, το τοξωτό λαούτο της Δύσης, συντονίζονται σε μέλος ηδύ για να προσφέρουν παραμυθία στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο της πολύβουης σύγχρονης Βαβυλώνας. Μια αγκαλιά, ένα χάδι κι ένα φιλί σε μια μουσική νησίδα αναστοχασμού καταμεσής του φουρτουνιασμένου πελάγους της καθημερινότητας.

Στη συναυλία αυτή ακούγονται πρωτότυπες συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη σε στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή, αλλά και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών.

Με τους Ειρήνη Δερέμπεη (φωνή), Τάσο Πούλιο (κανονάκι), Ανδρέα Λινό (βιόλα ντα γκάμπα).

 

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Ως μέλος του Εν Χορδαίς ή ως σολίστ έχει δώσει πάνω από δύο χιλιάδες συναυλίες σε 45 χώρες συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και κορυφαίους συναυλιακούς χώρους: Όπερα Σύδνεϋ, Φιλαρμονία Βερολίνου, Φιλαρμονία Παρισιού, Λίνκολν Σέντερ Νέας Υόρκης, Maison Symphonic (Μόντρεαλ), Διεθνές Φεστιβάλ Σόρι Τζεοντζού (N. Kορέα), Εθνική Όπερα Λυόν, Μέγαρο Χονγκ Κονγκ, Άλτε Όπερα Φρανκφούρτης, Φεστιβάλ Φεζ (Μαρόκο), Κέντρο Συναυλιών Μελβούρνης, Φεστιβάλ Θερβάντες (Μεξικό), Φεστιβάλ Μουσικής του Κόσμου Σανγκάης κ.α. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στις παραπάνω συναυλίες και περιλαμβάνονται στα άλμπουμ ΠροσμονήΕξορίαΤο παραμύθι της μουσικήςΤα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο (βραβείο Ακαδημίας Σαρλ Κρο, 2014). Η διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα ως πηγή για την κοσμική μουσική της Ανατολής» έχει δημοσιευτεί στα αγγλικά (Orient-Institut Istanbul / Ergon-Verlag, Οκτώβριος 2012) και στα ελληνικά (Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, Οκτώβριος 2020). Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εν Χορδαίς.

 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3 στην Πλάκα, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, και στεγάζεται στην ιστορική κατοικία του αγωνιστή της Επανάστασης Γ. Λασσάνη, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1830. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1991, για να στεγάσει την πολύτιμη συλλογή ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, την οποία ο ίδιος δώρισε στο ελληνικό δημόσιο. Η έκθεση εκτείνεται στους τρεις ορόφους της κύριας κατοικίας και φιλοξενεί περίπου 400 όργανα από όλες τις οικογένειες μουσικών οργάνων μαζί με πλούσιο φωτογραφικό, ηχητικό και άλλο υλικό που τεκμηριώνει την ελληνική μουσική ιστορία των τελευταίων αιώνων. Παράλληλα λειτουργούν εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη και σχετικά Αρχεία που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές. Το Μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.