Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής 📸 Ιωάννης Καμπάνης

Δημοσιεύτηκε: 11.04.2022 | Εκδήλωση

Λατρευτικές Μουσικές του Κόσμου | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου στο Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος με χωρητικότητα έως 1.000 άτομα) στις 18.00 και στις 20.00 (διάρκεια: περ. 30΄)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα ξεκίνησε το ιδιαίτερο ταξίδι της στον κόσμο της μουσικής τον Οκτώβριο του 2019. Με κυρίαρχη ιδέα ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο ως πυρήνας ισότιμης συνάντησης και αλληλεπίδρασης, ως πλατφόρμα επικοινωνίας διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών, προτείνει τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, τη σύμπραξη που προκύπτει ως ανάγκη βαθύτερης επικοινωνίας, αλλά και τη νέα μουσική δημιουργία που είναι όμως απαλλαγμένη από στερεότυπα, δογματισμούς και αγκυλώσεις. Αυτή τη στιγμή η Διαπολιτισμική Ορχήστρα αριθμεί περισσότερα από είκοσι μέλη, μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους της Αθήνας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α.

Στη συναυλία αυτή η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις λατρευτικές μουσικές της Κύπρου, της Πορτογαλίας και των σκανδιναβικών χωρών, από τη σούφικη μουσική παράδοση της Ανατολής, τους θρήνους της Παναγίας του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, αλλά και τα Απαλάχια Όρη.

 

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.