H πλατφόρμα πολιτισμού του gov.gr beta

Καταλόγι | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Δημοσιεύτηκε: |

Το έργο είναι βασισμένο στο Μοιρολόι της Παναγίας, ένα μακροσκελές ποίημα λόγιας προέλευσης που συνδυάζει στοιχεία από την εκκλησιαστική υμνογραφία και τη μεσαιωνική ποίηση, και έχει ως κεντρικό χαρακτήρα την Παναγία που θρηνεί. Το αφηγηματικό αυτό ποίημα αφομοιώθηκε στην προφορική παράδοση και τραγουδιέται σε δεκάδες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα, τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης μέσα στις εκκλησίες, από γυναίκες που «ξενυχτούν» το νεκρό σώμα του Χριστού.

Το Καταλόγι σταχυολογεί αποσπάσματα του κειμένου και ενσωματώνει μελωδίες στις οποίες τραγουδιέται το Μοιρολόι της Παναγίας, απηχώντας παράλληλα την τελετουργική φύση του λαϊκού δρώμενου. Μέσα από έναν αργό μουσικό μετασχηματισμό, το έργο περνάει από μελωδίες που ακούγονται μονοφωνικά σε μέρη που συνδυάζουν διαφορετικά είδη πολυφωνίας, αλλά και σε ελεύθερα ηχοτοπία που συμπληρώνουν την αφήγηση με αφαιρετικό τρόπο. Αξιοποιώντας τα εργαλεία της επανάληψης και της παραλλαγής, το έργο εστιάζει στην υπερβατική εμπειρία του χρόνου που εσωκλείει κάθε θρησκευτικό τελετουργικό.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Μάρθα Μαυροειδή (φωνή).

 

Μάρθα Μαυροειδή

Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει μουσικολογία στην Αθήνα, εθνομουσικολογία στο Λονδίνο (SOAS) και στο Λος Άντζελες (UCLA) και σύγχρονη μουσική στο Ωδείο του Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αίθουσα Βασίλισσας Ελισάβετ Λονδίνου, Ίδρυμα Ωνάση Νέας Υόρκης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κ.α.). Με το Martha Mavroidi Quartet έχουν δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική. Επιπλέον, είναι μέλος του φωνητικού κουαρτέτου Γιασεμί. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και για παραστάσεις χορού και θεάτρου. Το 2021 συνέθεσε το μουσικό έργο Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας, μια παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Συντονίζει το εργαστήρι φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir και διευθύνει τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής Η ροδιά. Έχει εκδώσει πέντε προσωπικούς δίσκους και ένα βιβλίο με συνθέσεις για φωνητικό σύνολο.

 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας βρίσκεται στην οδό Διογένους 1-3 στην Πλάκα, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, και στεγάζεται στην ιστορική κατοικία του αγωνιστή της Επανάστασης Γ. Λασσάνη, ένα κτίριο της δεκαετίας του 1830. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1991, για να στεγάσει την πολύτιμη συλλογή ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη, την οποία ο ίδιος δώρισε στο ελληνικό δημόσιο. Η έκθεση εκτείνεται στους τρεις ορόφους της κύριας κατοικίας και φιλοξενεί περίπου 400 όργανα από όλες τις οικογένειες μουσικών οργάνων μαζί με πλούσιο φωτογραφικό, ηχητικό και άλλο υλικό που τεκμηριώνει την ελληνική μουσική ιστορία των τελευταίων αιώνων. Παράλληλα λειτουργούν εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη και σχετικά Αρχεία που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές. Το Μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Exit mobile version