Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ερμηνεύει ύμνους της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Μια προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα από τις ακολουθίες των ημερών. Προικισμένοι με το ιδιαίτερο τάλαντο του ποιητικού λόγου, οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μάς κληροδότησαν μέσα από την ποιητική τους δημιουργία τις λεπτές τους συγκινήσεις και την πνευματική τους εμπειρία. Ένδυμα του λόγου η εκκλησιαστική μουσική, «τα τραγούδια του Θεού» κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που μας εισάγουν με τον προσευχητικό και αναγωγικό τους χαρακτήρα στο μυστήριο του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού.
Μετόχι του Παναγίου Τάφου
Το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ερεχθέως και Πρυτανείου στα Αναφιώτικα στην Πλάκα. Ο μικρός αυτός ναός οικοδομήθηκε κατά πάσα πιθανότητα αρχικά τον 16ο αιώνα και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι. Είναι γνωστός και ως Άγιοι Ανάργυροι του Κολοκύνθη, από το όνομα γνωστής οικογένειας της περιοχής. Από τον 18ο αιώνα ανήκει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και συνδέεται άρρηκτα με τα έθιμα της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς εδώ φτάνει πρώτα το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης. Στην είσοδο του ναού, στα δεξιά της θύρας βρίσκονται μικρά κομματάκια λίθων από τον Πανάγιο Τάφο και από τον Γολγοθά. Στην αυλή διατηρούνται ανακατασκευασμένα κάποια από τα παλαιά κελιά του μοναστηριού, καθώς και πηγάδι που φέρεται ότι επικοινωνούσε με τα πηγάδια και τις σήραγγες και άλλων σπιτιών της περιοχής.