Η πλατφόρμα πολιτισμού του

Φετιχιέ Τζαμί 📸 Ιωάννης Καμπάνης

Δημοσιεύτηκε: 11.04.2022 | Εκδήλωση

Ιερές Μουσικές των Σούφι Δερβίσηδων της Πόλης | 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου στο Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) (χωρητικότητα έως 50 άτομα) στις 17.00, 18.00 και 19.00 (διάρκεια: περ. 30΄)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Οι Μεβλεβί –γνωστοί και ως περιστρεφόμενοι δερβίσηδες– αποτελούν το κυρίαρχο τάγμα στο πλαίσιο του σουνίτικου μυστικιστικού Ισλάμ. Η παρουσία τους στον πνευματικό βίο, την πολιτισμική έκφραση και τη μουσική δημιουργία και πράξη στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα υπήρξε καθοριστική. Πέρα όμως από τη χρήση της μουσικής, σημαντικό στοιχείο της τελετουργίας των σούφι δερβίσηδων αποτελεί και ο χορός (στροβιλισμός), πρακτική με ιδιαίτερο πνευματικό και συμβολικό περιεχόμενο, η οποία αποσκοπεί στη μυστικιστική έκσταση και ένωση με το Θείο.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν οργανικές και φωνητικές συνθέσεις από τον πλούσιο μουσικό πολιτισμό του μυστικιστικού τάγματος των Mεβλεβί δερβίσηδων της Πόλης. Πιο συγκεκριμένα, θα αποδοθούν οργανικά (peşrev) αλλά και φωνητικά (selam) μέρη από τη μυστικιστική τελετουργία ayin, καθώς επίσης οργανικοί (taksim) και φωνητικοί (kâside) αυτοσχεδιασμοί, κυρίαρχοι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης λατρευτικής ιεροτελεστίας.

Επιπλέον, θα ακουστούν ιλαχί (ilâhi), ύμνοι εξαιρετικά δημοφιλείς όχι μόνο στις τάξεις των Μεβλεβί, αλλά γενικότερα στο ισλαμικό μουσικό περιβάλλον της Πόλης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Νίκος Ανδρίκος (φωνή), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Τάσος Πούλιος (κανονάκι).

 

Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως Φετιχιέ Τζαμί, δηλαδή ως «τζαμί του Πορθητή», αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου στην Αθήνα και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα και Πανός, εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς. Κατά την επικρατέστερη άποψη, οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, σε θέση όπου βρισκόταν παλαιότερα χριστιανικός ναός καθώς και προγενέστερο μουσουλμανικό τέμενος. Ήταν γνωστό και ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου» λόγω της θέσης του μέσα στο παζάρι των σιτηρών. Μετά την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το Φετιχιέ Τζαμί γνώρισε διάφορες χρήσεις. Αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα αποτελεί επισκέψιμο μνημείο και χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.